Dementiecafé Leidsche Rijn krijgt notaris op bezoek

Foto: Zorgverslimming

Na een geslaagde eerste editie van het Dementiecafé Leidsche Rijn organiseert het team van Zorgverslimming een volgend Dementiecafé. Deze vindt plaats op woensdagavond 20 september, wederom in het koffietentje BlendUT, winkelcentrum Terwijde. Dit keer kunnen bezoekers er hun vragen kwijt over financieel-juridische aspecten die ziektes als Alzheimer, Parkinson en FTD met zich mee brengen.

Een van de initiatiefnemers merkte zelf hoe lastig het is om de juiste informatie te achterhalen en ziet dat andere mantelzorgers daar ook tegenaan lopen. Want doe je als je vader de grip op zijn administratie verliest? Of wanneer je vermoedt dat je familielid niet meer alle rekeningen betaalt, omdat hij/zij het overzicht kwijt is?

Ze vertelt: “Op het moment dat iemand de diagnose Alzheimer krijgt, kan diegene vaak nog veel zelf, maar er komt een moment dat dingen in de soep gaan lopen. Denk aan: achterstallige administratie of geen (digitale) handtekening meer kunnen zetten. Als je op dat moment ingrijpt, is het al rijkelijk laat: problemen die uit de chaos voortgekomen zijn, moeten dan snel opgelost worden en om grotere problemen te voorkomen moet je op zoek naar passende maatregelen. Maar voor welke maatregel kies je dan? Regel je een volmacht of vraag je bewindvoering aan? Of iets anders?”

De initiatiefnemers hebben een notaris bereid gevonden om uitleg te komen geven over de verschillende mogelijkheden en met welke (juridische) zaken familieleden allemaal rekening moeten houden zodra de diagnose bekend is. Bezoekers krijgen informatie over maatregelen als volmacht, bewindvoering, mentorschap en curatele. Aan het einde van de avond weten de bezoekers beter hoe zij hun familielid juridisch kunnen beschermen. Ook het levenstestament komt aan bod.

De uitgenodigde notaris, mr. Erwin Kienhuis, heeft veel ervaring met juridische kwesties rondom dementie.

Reacties