PvdA tegen verzelfstandiging buurtspeeltuinen, GroenLinks pleit voor meer flexibiliteit

Foto: Pixabay

Het college wil alle buurtspeeltuinen in Utrecht verzelfstandigen. Dat betekent dat bewoners de speeltuinen moeten gaan beheren, met alle verantwoordelijkheden die daarbij horen. Ook financieel. Nu vallen de speeltuinen onder de verantwoordelijkheid van de sociaal makelaars. De PvdA is tegen verzelfstandiging. GroenLinks pleit voor meer flexibiliteit bij de verzelfstandiging.

Raadslid Bouchra Dibi: “Verzelfstandiging lost de bestaande problemen niet op. Er gaan banen verloren bij de sociaal makelaarsorganisaties en bewoners moeten het werk van professionals gaan overnemen. Ook hebben wij bezwaar tegen het feit dat het college een nieuwe organisatie wil optuigen omdat dat voor hén makkelijker is. Er wordt niet aan de bewoners gedacht.”

De bewoners van Pijlsweerd zijn net als de PvdA tegen de plannen van het college. De buurtspeeltuinen en de sociaal makelaars zijn volgens de bewoners ontzettend belangrijk voor de hele buurt.

Vrijdag 8 september tussen 18.30 en 21.30 gaat de PvdA in Pijlsweerd handtekeningen ophalen tegen dit voorstel. Samen met de bewoners zetten wij ons in om dit plan tegen te houden.

GroenLinks wil meer flexibiliteit bij het verzelfstandigen van beheerde speeltuinen. ‘Ook het verzelfstandigen moet in een tempo voor en door de bewoners’. Aldus raadslid Peter van Corler

GroenLinks vindt het een positieve ontwikkeling dat het beheer van speeltuinen wordt overgenomen door vrijwilligers. Het beheer van speeltuinen door professionals komt bijna nergens in het land voor, aldus Van Corler. “Het is goed als bewoners zelf kunnen bepalen hoe hun speeltuin eruit ziet. Het is belangrijk dat daarbij goed gekeken wordt naar de mogelijkheden en wensen in de buurt.”

GroenLinks vindt het belangrijk dat het moment van verzelfstandiging flexibel is. Dit moet nu voor 1 januari 2018 of 1 januari 2019, en anders is er pas weer een kans in 2023. Van Corler: “Het is goed dat speeltuinen die nu niet kunnen of willen verzelfstandigen, dat ook niet hoeven. Maar ik wil niet uitsluiten dat zij die stap tussen 2019 en 2023 alsnog kunnen zetten.” De wethouder heeft toegezegd deze mogelijkheid te onderzoeken.

De kwaliteit van de speeltuinen staat wat GroenLinks betreft voorop. Van Corler “Een speeltuin moet natuurlijk een fijne plek zijn waar iedereen welkom is en kinderen samen kunnen spelen en leren. Daarvoor zijn niet alleen goed onderhouden speeltoestellen nodig, maar is ook een goed pedagogisch klimaat onmisbaar.”

GroenLinks ziet verder graag dat de sociaal makelaar organisaties betrokken blijven bij de speeltuinen en ziet die betrokkenheid als één van de voorwaarden voor verzelfstandiging. Van Corler: “Wat ons betreft verdwijnt de sociaal makelaar niet uit de speeltuin. De speeltuin is en blijft een belangrijke vindplaats voor kinderen die steun nodig hebben. Sociaal makelaar is een vak, en wat GroenLinks betreft is blijvende samenwerking tussen de sociaal makelaars en de nieuwe speeltuinbesturen van groot belang.”

Cookieinstellingen