In gemeentekantoor aan Rachmaninoffplantsoen komen appartementen

Foto: gemeente Utrecht

In het voormalig gemeentekantoor aan het Rachmaninoffplantsoen in Welgelegen komen woningen. Het college heeft het startdocument vastgesteld om deze transformatie mogelijk te maken. In het plan van eigenaar Egeria Real Estate Development komen 132 appartementen van tussen de 50 en 85 m2. Het pand krijgt twee extra bouwlagen en een uitbreiding in de breedte.

Zo’n 40 procent van de woningen valt in de categorie middenhuur, waar in Utrecht veel behoefte aan is. De woningen voldoen al aan de oppervlakte-eis en de looptijd (20 jaar) uit het raadsvoorstel middenhuur Daarnaast worden alle middenhuurwoningen bij voorrang toegewezen aan mensen die nu een sociale huurwoning huren. Naar verwachting zal hiermee een flink aantal sociale huurwoningen worden vrijgemaakt voor doorstroming.

Op de begane grond komen negen maisonnettes met een klein voortuintje. Het parkeerterrein krijgt een fraaiere uitstraling met minder parkeerplaatsen, meer ruimte voor bestaande bomen en meer groen. Onder het gebouw komen parkeerplaatsen en een fietsenstalling. Door hergebruik van materialen, aansluiting op de stadsverwarming (gasloos) en 370 zonnepanelen op het dak draagt het project bij aan gezonde en duurzame verstedelijking.

Het pand kwam leeg te staan toen de gemeente in oktober 2014 het nieuwe Stadskantoor betrok en de huur opzegde. Sinds die tijd wordt het gebouw antikraak bewoond en zijn plannen gemaakt voor herontwikkeling. Na een veiling werd Egeria Real Estate Development eigenaar van het pand. De buurt wordt betrokken bij de uitwerking van de plannen, zoals het ontwerp van het gebouw en de openbare ruimte. Direct omwonenden worden bovendien betrokken bij de herinrichting van het parkeerterrein omdat ook zij daar gebruik van maken.

Cookieinstellingen