Utrecht gaat komende 6,5 jaar asbestdaken verwijderen

Foto: pixabay

Het college heeft een plan van aanpak vastgesteld voor de verwijdering van asbestdaken. Particulieren, bedrijven en (overheids)instellingen mogen vanwege landelijke wetgeving in 2024 geen asbestdaken meer bezitten. De maatregel moet gezondheidsproblemen door asbest voorkomen. De komende 6,5 jaar gaat de gemeente Utrecht huiseigenaren en ondernemers stimuleren en faciliteren bij het (laten) verwijderen van asbestdaken. Met deze aanpak is Utrecht koploper in Nederland.

Uit een inventarisatie van de gemeente vorig jaar blijkt dat Utrecht naar schatting 5.967 asbestverdachte daken telt. Dit is ongeveer 206.000 m2. Deze daken komen voor bij particulieren, bedrijven, woningcorporaties en gemeentelijke panden. Eigenaren van asbestdaken zijn zelf verantwoordelijk voor de verwijdering van asbest. Ter voorbereiding op het verbod in 2024 heeft Utrecht dit plan van aanpak opgesteld.

Particuliere huiseigenaren zijn veruit de grootste groep met asbestverdachte daken. Tijdens wijkgerichte informatiebijeenkomsten wil de gemeente met huiseigenaren in gesprek gaan over de verwijdering van asbest op daken. Doel is per wijk een beeld te krijgen van de wensen en behoeften van bewoners. Dit najaar start de eerste informatiebijeenkomst in de wijk Oost.

Bedrijven, woningcorporaties en gemeentelijke panden mogen in tegenstelling tot particulieren niet zelf asbestdaken verwijderen. Zij zijn wettelijk verplicht dit te laten doen door erkend saneringsbedrijf. De gemeente Utrecht informeert hen hierover. Om zelf het goede voorbeeld te geven zal de gemeente Utrecht de komende drie jaar alle gemeentepanden asbestvrij maken.

Bij het plan van aanpak om asbest van daken te verwijderen, werkt de gemeente samen met de provincie Utrecht en de twee omgevingsdiensten (ODRU en RUD-Utrecht). De verwijdering van asbestdaken biedt bij uitstek een mooie kans om energiebesparende maatregelen te treffen. Met de optie “Asbest eraf, zonnepanelen erop” wil de gemeente eigenaren stimuleren om voor energiebesparende oplossingen te kiezen.

Afgelopen juli heeft het Rijk de subsidie voor de sanering van asbestdaken uitgebreid. Eigenaren van asbestdaken onder de 35m2 kunnen nu ook bij sanering aanspraak maken op de landelijke subsidieregeling.

Cookieinstellingen