Provincie mag testritten maken voor de Uithoflijn

Foto: Uithoflijn.nl

De provincie Utrecht heeft toestemming gekregen van de Inspectie voor de Leefomgeving en Transport (ILT) om testritten te maken met 27 nieuwe CAF-trams voor de Uithoflijn. De trams en de trambaan zijn daarvoor veilig verklaard. Dat meldt SpoorPro, het vakblad voor de spoorsector. Vanaf medio 2018 rijden de trams van Utrecht CS naar Utrecht Science Park.

Met deze toestemming staat het sein op groen om met deze trams de benodigde testritten te maken op de huidige trambaan tussen de remise en de tijdelijke eindhalte op het Jaarbeursplein.

Op dit moment komen er steeds vaker nieuwe trams binnen op de remise in Nieuwegein. De eerste CAF-tram is inmiddels volledig getest. Medio juli is gestart met routinetesten van de tweede tram. Deze test bestaat uit een uitgeklede test van de remmen en tractie, met aansluitend een test waarbij iedere tram 200 kilometer storingsvrij moet rijden. Daarna worden de trams formeel overgedragen aan de beheerder, provincie Utrecht.

In januari van dit jaar tekenden de provincie Utrecht en het Baskische bedrijf CAF een aanvullende overeenkomst voor de productie en levering van nog eens 22 Urbos 100 lage vloer trams. Hierbij gaat het om tramstellen die bestaan uit zeven delen in plaats van vijf.

Vanaf medio 2018 kunnen reizigers met de 27 Urbos trams van Utrecht CS naar Utrecht Science Park De Uithof reizen. De tweede serie van 22 trams gaat vanaf 2020 rijden in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein.

Reacties