VVD pleit voor onderbord ‘Speed-pedelecs toegestaan’

Foto: Pixabay

VVD-raadslid AndrĂ© van Schie vraagt het college om het onderbord ‘Speed-pedelecs toegestaan’ in Utrecht toe te passen op wegen waar de brommer naar de rijbaan wordt verwezen, maar waar het wenselijk dan wel mogelijk is dat speed-pedelec fietsers op het fietspad blijven. Ook wil Van Schie dat het college onderzoekt of er varianten van het onderbord ‘dus niet brommen’ mogelijk zijn voor speed-pedelecs.

Sinds 1 juli zijn speed-pedelecs, snelle elektrische fietsen, officieel gecategoriseerd als brommer. Daardoor moeten ze op de rijbaan terwijl hun snelheid niet gelijk is aan brommers en auto’s op de rijbaan. Op 85 procent van de Utrechtse fietspaden zijn brommers en dus ook speed-pedelecs niet meer welkom.

De gemiddelde snelheid van een speed-pedelec ligt rond de 33 km per uur. De Fietsersbond pleit daarom voor de mogelijkheid voor speed-pedelecs om te rijden op fietspaden die daarvoor geschikt zijn.

Ook de VVD vindt dat sommige plekken waar brommers op de rijbaan moeten ongeschikt voor snelle e-fietsers. Daarnaast zijn er volgens de VVD plekken waar het fietspad voldoende ruimte biedt voor snelle fietsers.

Daarom pleit de VVD voor de invoering van een onderbord ‘Speed-pedelecs toegestaan’ op wegen waar de brommer naar de rijbaan wordt verwezen maar waar het wenselijk dan wel mogelijk is dat de speed-pedelec fietser op het fietspad blijft.

Verder wil de VVD van het college weten welke rijbanen het college minder geschikt acht voor speed-pedelecs en welke fietspaden het college juist wel geschikt acht voor speed-pedelecs. Tot slot pleit de VVD voor de invoering van een onderbord dat speed-pedelecs duidelijk maakt dat ze welkom zijn op het fietspad als ze de ondersteuning uitzetten.

Cookieinstellingen