Autoriteit Persoonsgegevens keurt registratie raamprostitutie af

Foto: gemeente Utrecht

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft laten weten van plan te zijn om de registratie raamprostitutie van de gemeente Utrecht af te keuren. Voordat de Autoriteit Persoonsgegevens een definitief besluit neemt kan de gemeente nog een ‘zienswijze’ indienen.

Eind 2013 heeft de gemeenteraad besloten om de registratie raamprostitutie aan te scherpen. De aanscherping houdt in dat signalen van mensenhandel een reden kunnen zijn de desbetreffende sekswerker toestemming te weigeren om aan het Nieuwe Zandpad te werken.

Het college zal een zienswijze indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Hierin wijst het college er onder meer op dat de registratieplicht een van de belangrijkste barrières is tegen mensenhandel. Het grote belang dat gemoeid is met het bestrijden van mensenhandel en uitbuiting rechtvaardigt volgens het college de verwerking van persoonsgegevens.

De Autoriteit Persoonsgegevens legt een koppeling met de toekomstige Wet regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche (Wrp). Er is echter volgens het college veel kritiek op dit wetsvoorstel.

Samen met andere prostitutiesteden (G4, Eindhoven en Nijmegen) maakt Utrecht zich zorgen over de effecten en uitvoerbaarheid van de Wrp. Kern van de zorgen is dat sekswerkers niet meer mogen worden geregistreerd en dat thuisprostitutie wordt vrijgegeven, omdat hiervoor geen vergunningplicht meer kan worden opgelegd. De gemeente Utrecht vindt de wet onuitvoerbaar en de wet zal het tegengaan van misstanden in deze sector zeker niet helpen.

De Autoriteit Persoonsgegevens zal haar ontwerpbesluit over de aangescherpte registratie omstreeks 12 juli in de Staatscourant publiceren.

Cookieinstellingen