Provincie Utrecht presenteert routeapp voor Waterlinielandschap

Foto: provincie Utrecht

De provincie Utrecht presenteert een nieuwe routeapp die fietsers een ontdekkingstocht door het waterlinielandschap biedt. De app wijst fietsers de weg van fort naar waterwerk naar vestingstad, dwars door het natuurrijke linielandschap. Waar het militaire erfgoed zichtbaar is in het landschap worden stukjes van het verhaal van de waterlinie aangeboden.

De app bevat vier routes langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Grebbelinie: twee in Utrecht en twee in Gelderland. Deze routes zijn beschikbaar via de Fietsersbond app en een presentatiezuil in het Waterliniemuseum in fort Vechten. Gebruikers kunnen met de app ook een eigen route uitstippelen.

Met behulp van de app kunnen fietsers ook ontdekken wat de forten te bieden hebben; waaronder het cultuurfort bij Maarsseveen, Fort Nieuwersluis met haar theetuin waar nu de foto expositie ‘forten van boven’ wordt gehouden en niet te vergeten de forten-bierbrouwer Duitse en Lauret. Kijk voor meer informatie over activiteiten op de forten op www.forten.nl.

De routeapp werd gelanceerd door Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR), Amstel, Gooi en Vecht (AGV) en het Gelderse Waterschap Rivierenland. Gedeputeerde Mariëtte Pennarts nam de app namens de provincie Utrecht op symbolische wijze in ontvangst: “We willen natuurlijk dat zo veel mogelijk mensen dit bijzondere erfgoed kunnen beleven en de routeapp van de waterschappen biedt daarvoor weer nieuwe mogelijkheden; een digitale schatkaart voor iedereen die van ontdekkingsreizen houdt.”

De provincie Utrecht werkt aan het behoud, de bekendheid en beleefbaarheid van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is het grootste Rijksmonument van Nederland, is een Nationaal landschap en is genomineerd als UNESCO Werelderfgoed.

Reacties