College stelt nieuwe uitgangspunten voor het sociaal makelaarschap

Foto: Pixabay

Centraal in de uitgangspunten staat het verbinden van bewoners(initiatieven), het bevorderen van sociale samenhang en de mogelijkheid voor alle inwoners om zonder belemmering of uitsluiting mee te doen in de Utrechtse samenleving. Per 1 januari 2019 gaat een nieuwe subsidieperiode in en deze uitgangspunten vormen hiervoor de basis.

Utrecht wil een vitale en gezonde stad zijn en blijven, waar alle inwoners prettig kunnen wonen en zoveel mogelijk mee kunnen doen aan het ‘gewone’ leven. Het sociaal makelaarschap in Utrecht heeft hierin een belangrijke rol.

Kees Diepeveen (wethouder zorg en welzijn): ‘Ik vind het belangrijk dat in onze groeiende stad mensen niet uit elkaar groeien maar naar elkaar toe groeien. Sociaal makelaars stimuleren dit door bewoners met elkaar in contact te brengen en initiatieven te ondersteunen.’

Per buurt kijken sociaal makelaars wat nodig is. Zij doen dit samen met bewoners en andere organisaties in de buurt, zoals de buurtteams en de zorg. Sociaal makelaars ondersteunen bewonersinitiatieven die ontmoeting en verbinding in de wijk bevorderen. Ook coördineren sociaal makelaars de Vreedzame wijk en organiseren ze kinderraden. De sociaal beheerders zorgen voor bruisende buurtcentra in de wijk waar iedereen welkom is.

Organisatie sociaal makelaarschap

Op dit moment zijn er vijf sociaal makelorganisaties: Me’kaar, Vooruit, Doenja Dienstverlening, Welzaam en Wijk&co. Voor de volgende subsidieperiode is continuïteit in de uitvoering, één aanvraag voor de hele stad en buurtgericht werken het uitgangspunt. De bestaande netwerken moeten daarbij zoveel mogelijk behouden blijven. Ook vraagt de gemeente aan de sociaal makelorganisaties om maximaal ruimte te geven aan de samenwerking met bewonersinitiatieven. Begin 2018 is de nota van uitgangspunten uitgewerkt in een nieuwe beleidsregel waar partijen op in kunnen schrijven.

Cookieinstellingen