Duurzaam wonen ervaren in experience center ANNE

Foto: provincie Utrecht

Na ruim een half jaar verbouwen en vernieuwen is ANNE getransformeerd. Van ‘vergeten’ gebouw naar een opvallend en duurzaam gebouw met stijl. ANNE, het Utrechtse experience center voor duurzaam wonen opende afgelopen vrijdag 23 juni haar deuren.

Gedeputeerde Van den Berg van de provincie Utrecht deed dit door de binnendeur in de kleuren van De Stijl te onthullen samen met wethouder Van Hooijdonk van de gemeente Utrecht.

Alle Nederlanders Naar Energieneutraal, daar staat ANNE voor. Het is gevestigd in een voormalig beheerderhuis tussen de Jaarbeurs en CS Utrecht. Het is bedoeld om bezoekers en bedrijven te inspireren met voorbeelden van verduurzamen. Van vloerverwarming, warmtepomp tot isolerend folie op de ramen, het is er allemaal te vinden. Op het dak liggen zonnepanelen en het dakterras is gemaakt van sloophout. Het gaat erom dat mensen ervaren dat je heel comfortabel kunt wonen met duurzame oplossingen.

Het is ook een proeftuin en demonstratieruimte voor technische oplossingen. Het initiatief heeft al een belangrijke positie verworven, omdat het al een tjidje in bedrijf was. Een groeiend aantal bezoekers wordt geïnspireerd door voorbeelden van verduurzamen.

De provincie Utrecht participeert in ANNE, omdat ze duurzaam bouwen belangrijk vindt voor de energietransitie. Om deze transitie in de regio te versnellen zet de provincie Utrecht in op de uitrol van Nul-Op-de Meter-woningen. Technisch gezien al haalbaar, maar om woningeigenaren mee te krijgen is de NOM-experience zone bedacht, die start bij ANNE. Het is een duurzame route door Utrecht langs tal van energieneutrale bouwprojecten en ruimtelijke ontwikkelingen.

Ook veel bouw- en installatiebedrijven hebben behoefte aan een plek waar ze kunnen samenkomen om kennis en ervaringen uit te wisselen, maar ook om producten verder door te ontwikkelen. De bouw- en installatiewereld is soms wat conservatief in het bedienen van de markt en bedrijven gaan vaak hun eigen weg, terwijl met samenwerking veel te bereiken valt. Bedrijven komen om kennis uit te wisselen. Als ze nieuwe producten uitproberen in ANNE weten ze snel wat de woonconsument ervan vindt.

De locatie is beschikbaar gesteld door de Jaarbeurs Utrecht en verbindt de komende vijf jaar leveranciers en consumenten. De participanten willen met elkaar de verduurzaming van woningen en gebouwen bevorderen en een brede bewustwording van alle duurzame bouwmogelijkheden op gang brengen. De participanten zijn De Jaarbeurs, de gemeente en provincie Utrecht, Economic Board Utrecht, Platform 31, Rabobank Utrecht en een snel groeiend aantal bouw- en installatiebedijven.

Cookieinstellingen