Lombok en Zeeheldenbuurt treffen maatregelen tegen wateroverlast

Foto: Pixabay

In een brief heeft het college de gemeenteraad geïnformeerd over de stand van zaken rond het project ‘Lombok en Zeeheldenbuurt Waterproof’. Als gevolg van het veranderende klimaat heeft Utrecht de laatste jaren steeds vaker te maken met de gevolgen van zware regenbuien. In korte tijd moet het regenwater worden afgevoerd naar het riool of in de bodem verdwijnen. Vooral souterrainwoningen in met name Lombok en de Zeeheldenbuurt blijken kwetsbaar te zijn voor regenwater dat niet goed kan wegstromen.

Wethouder Kees Geldof (Openbare Ruimte): “Utrecht zal zich de komende jaren moeten voorbereiden op de gevolgen van het veranderende klimaat. We moeten er helaas rekening mee houden dat in de toekomst ook woningen in andere buurten te maken kunnen krijgen met een grotere kans op wateroverlast. De aanpak die wij nu ontwikkelingen in Lombok en de Zeeheldenbuurt kan voor die situaties een inspirerend voorbeeld zijn.”

Sinds vorig jaar worden verschillende maatregelen voorbereid, waarbij huiseigenaren/bewoners nauw betrokken zijn geweest bij de ontwikkeling.

Zo heeft de gemeente besloten om in Lombok en de Zeeheldenbuurt een extra hemelwaterriool aan te leggen zodat meer neerslag sneller kan worden afgevoerd. Sindsdien is gewerkt aan de voorbereiding van dit hemelwaterriool. Het riool in Lombok wordt deze zomer aanbesteed, zodat na de zomer de aannemer aan het werk kan gaan. De eerste opdracht voor de aannemer wordt om aan individuele bewoners een aanbod te doen voor de aanleg van huisaansluitingen voor het hemelwater. Naar verwachting zal de aannemer begin 2018 starten met de daadwerkelijke aanleg van het hemelwaterriool.

De situatie in de Zeeheldenbuurt is complexer, door de ligging van kabels en leidingen, de hogere grondwaterstand, de beperkte ruimte voor de aanleg van uitlaten (lozingsplekken van regenwater op oppervlaktewater) en door de aanwezige bomen. Hierdoor vraagt de voorbereiding meer tijd. De verwachting is dat het werk in de Zeeheldenbuurt in 2018 wordt aanbesteed.

Huiseigenaren zullen zelf ook maatregelen moeten nemen, ook als er straks een nieuw hemelwaterriool in de straat ligt. De bewoners worden op verschillende manieren gestimuleerd om maatregelen te nemen op het eigen perceel, zoals het scheiden van de vuilwater- en hemelwaterafvoer in huis en het aanbrengen van terugstuwbeveiligingen. Samen met bewoners is hiervoor een praktische handleiding gemaakt. Daarnaast zijn In Lombok in april en mei op aanvraag persoonlijke gesprekken gevoerd met huiseigenaren van souterrainwoningen. Tijdens deze gesprekken is eveneens de belangstelling van bewoners gemeten om de nieuwe huisaansluiting op het hemelwaterriool voor de achterkant van de woning door dezelfde aannemer te laten aanleggen als degene die de opdracht krijgt voor de aanleg van het nieuwe hemelwaterriool. Bij de collectieve inkoop van huisaansluitingen kunnen scherpere prijsafspraken worden gemaakt.

De gemeente Utrecht heeft voor de eigenaren van souterrainwoningen in Lombok een financiële tegemoetkomingsregeling ingesteld: ‘Subsidieverstrekking riolering souterrainwoningen Lombok’. De regeling maakt het mogelijk het voor eigenaren mogelijk om een financiële bijdrage te ontvangen voor maatregelen die ervoor zorgen dat terugstuwing vanuit de riolering niet meer voorkomt. Aanleiding voor deze regeling is de blokwijze particuliere woningverbetering, die tussen 2002 en 2004 heeft plaatsgevonden in Lombok. De woningeigenaren kwamen destijds in aanmerking voor subsidie van de gemeente. Bij de renovatie is echter verzuimd om de riolering in de woning aan te passen aan de eisen van toen geldende eisen. In de jaren daarna kregen de gerenoveerde woningen enkele keren te maken met wateroverlast als gevolg van zware regenbuien.

De regeling wordt op 1 juli 2017 van kracht en krijgt een looptijd van twee jaar. Voor vijftig procent van de kosten kunnen eigenaren beroep doen op de nieuwe regeling. Ook kosten van maatregelen die voor 1 juli 2017 zijn genomen, vallen onder de regeling.

Cookieinstellingen