Ontevreden Utrechters willen fontein op Vredenburgplein

Foto:

Een bescheiden fontein in de vorm van het westelijke deel van kasteel Vredenburg in 1581, inclusief de noordelijke stadspoort en een gracht. Met zitjes, speelse elementen zoals kleine waterkannonen en kasteeltorens en het toevoegen van virtual reality. Dat is het nieuwe voorstel voor het Vredenburgplein van een groep ontevreden Utrechters.

Onvrede van heel veel Utrechters over de huidige keuze van de kunstcommissie. Ik weiger het beste van het slechtste te moeten’, vertelt initiatiefnemer Wouter van Dam. ‘Ik wil dat er iets moois wordt gecreëerd op het Vredenburg. Ik sta hierin niet alleen, want als je de reacties op social media bekijkt dan wordt iedereen duidelijk dat er veel weerstand is.’

Van Dam trok daarom een paar stevige stoute schoenen aan met een eigen plan om ‘Kasteel Vredenburg als fontein’ te bouwen op een duurzame en circulaire manier. Onder meer door de huidige bestrating van het plein te hergebruiken. Hij ging zelfs een stap verder door de technische haalbaarheid en de betaalbaarheid te onderzoeken en in gesprek met verschillende partijen om de krachten te bundelen.

Er is nu een mogelijkheid om van het Vredenburg echt iets moois te maken. Een plein dat verleden, heden en toekomst met elkaar verbindt. Een levendig plein waar mensen graag zijn. Waar bewoners ontspannen, kinderen spelen en ondernemers handel drijven’, vertelt Van Dam.

Elk kunstwerk an sich op het Vredenburgplein is eigenlijk een druppel op een gloeiende plaat. Het is een enorm plein dat opgeleukt moet worden met een kunstwerk op enkele vierkante meters. Dat staat niet in verhouding tot elkaar, doordat de markt ruimte nodig heeft. Daarom willen we een virtuele realisatie toevoegen. Dat toont Kasteel Vredenburg op ware schaal virtueel over het hele plein, wat vanaf elk bankje een ware beleving wordt.

Kasteel Vredenburg als fontein doet eer aan de stadrechten van Utrecht doordat het een maquette is van oorspronkelijke kasteel. Zo draagt het bij aan de kunst en cultuurambities van de gemeente. Het belangrijkste vind ik echter dat ‘Kasteel Vredenburg als fontein’ vooral mooi gevonden wordt door de inwoners van Utrecht die van het Vredenburg willen genieten. Zij moeten achter het kunstwerk staan, want alleen dan verandert Vredenburg in een plein dat iedereen in de stad verbindt.’

De details en afbeeldingen van ‘Kasteel Vredenburg als fontein’ zijn te bekijken op www.vredenburgplein.nl. We zien graag hier reacties tegemoet. Alle meningen worden gewaardeerd.

Cookieinstellingen