Nieuwe Inzamelen leidt tot minder restafval

Foto: Pixaby

In de gebieden waar het Nieuwe Inzamelen is geïntroduceerd is de hoeveelheid restafval met 180 kg per inwoner per jaar substantieel lager dan het stedelijke gemiddelde van 225 kg per inwoner per jaar. Doelstelling is 150 kg restafval per inwoner per jaar in 2018 en 100 kg in 2020.

De invoer van het Nieuwe Inzamelen is op dit moment over de helft. Bij 52 procent van de woningen in Utrecht die in aanmerking komen voor afval scheiden aan huis met kliko’s is het Nieuwe Inzamelen ingevoerd.

Een probleem vormen nog de gebieden met hoogbouw. Daar kunnen kliko’s niet gebruikt worden en daarom worden daar nu ondergrondse containers geplaatst voor gescheiden inzameling. De scheidingsresultaten in dit soort situaties zijn echter lager dan bij het gebruik van kliko’s.

In enkele gebieden wordt de de doelstelling van 150 kg al gehaald. Zo wordt in Tuindorp en Tuindorp-Oost gemiddeld 112 kg restafval per inwoner per jaar ingezameld in in Hoograven 149 kg. In Terwijde blijft de hoeveelheid restafval per inwoner steken op 235 kg.

Uit de sorteeranalyses van het restafval blijkt dat na invoering van het Nieuwe Inzamelen het restafval nog voor 40 procent bestaat uit groente-, fruit- en tuinafval. Het beter scheiden van groente-, fruit- en tuinafval brengt Utrecht dichterbij de doelstelling van 150 kilo per inwoner. Als ongeveer een derde van het groente-, fruit- en tuinafval dat nu nog in het restafval zit, gescheiden wordt aangeboden, dan worden de beoogde resultaten voor de laagbouw in 2018 bereikt.

De invoering van het Nieuwe Inzamelen is naar verwachting in de tweede helft van 2019 volledig ingevoerd. In 2017 en 2018 staan de wijken Noordwest, West en delen van Vleuten-De Meern en Leidsche Rijn gepland. In 2018 worden Oost en de laatste delen van Vleuten-De Meern voorbereid, om deze in 2019 te realiseren.

Door het Nieuwe Inzamelen dalen de kosten. De gemiddelde kosten per huishouden is in 2017 5 euro lager. De verwachting is dat het verschil zal oplopen tot circa 8 euro per huishouden in 2020. Dit wordt met name veroorzaakt door de lagere kosten voor de verwerking en inzameling van restafval.

Cookieinstellingen