Minder overlast door beperking openingstijden Amsterdamsestraatweg

Foto: Pixabay

Naar aanleiding van een motie van de gemeenteraad op 12 november 2015 heeft burgemeester Jan van Zanen de openingstijden beperkt van horeca en dienstverlenende bedrijven op het middenstuk (nr. 148 t/m 251) van de Amsterdamsestraatweg. Uit een evaluatie van de maatregel blijkt dat dit heeft geleid tot minder overlast. Ook het besluit om geen nieuwe vestigingen van coffeeshops op een deel van de Amsterdamsestraatweg te openen blijft gehandhaafd.

Dienstverleners op het middenstuk van de Amsterdamsestraatweg moesten sluiten tussen 22.00 en 0.600 uur en de horeca tussen 02.00 en 06.00 uur op vrijdag en zaterdag en tussen 01.00 en 06.00 uur op de andere dagen.

Enkele horecabedrijven en één dienstverlenend bedrijf zijn in bezwaar en beroep gegaan tegen de maatregel. Echter de voorzieningenrechter heeft de maatregel in stand gelaten. Sinds de inwerkingtreding van de maatregel zijn twee dienstverleners vertrokken. De panden zijn gekocht door de Wijk Ontwikkelingsmaatschappij om deze te transformeren naar woningen.

De getroffen ondernemers hebben laten weten dat ze het niet eens zijn met de maatregel. Zij zijn van mening dat de overlast wel meevalt en als er al sprake is van overlast, dan ligt het niet aan hen. Daarnaast vinden zij de maatregel onevenredig gelet op de schade die zijn van de beperking in de openingstijden ondervinden

Volgens de Wijkraad Noordwest is het na invoering van de sluitingstijd een stuk rustiger en aangenamer op dit deel van de straatweg. Bewoners vinden dan ook dat de sluitingstijd absoluut moet blijven. En ook volgens de wijkagent is het na de invoering van de sluitingstijd een stuk rustiger op het genoemde weggedeelte. Het aantal klachten is dan ook afgenomen.

De burgemeester laat weten dat hij beseft dat het beperken van de openingstijden een zware maatregel is. Echter om geen terugval te krijgen in de effecten heeft de burgemeester besloten om komend jaar, van juni 2017 tot juni 2018, de beperking van de openingstijden onveranderd in stand te laten.

In 2014 is het besluit genomen om in het gebied tussen de Daalsetunnel/Weerdsingel en Muyskenweg/De Lessepsstraat tijdelijk geen nieuwe vestigingen van coffeeshops toe te staan. Het college heeft besloten deze maatregel eenmalig te verlengen tot 19 juni 2019. Dit besluit doet niets af aan het beleid van de gemeente Utrecht om – elders in de stad – ruimte te bieden aan maximaal zeventien kleinschalige coffeeshops.

 

Cookieinstellingen