De Leidsche Rijn gaat weer stromen op het Smakkelaarsveld

Foto: Gemeente Utrecht

Utrecht werkt toe naar een nieuw Smakkelaarsveld: er komen woningen en meer groen, de Leidse Rijn gaat weer stromen en het gebied wordt meer verbonden met de stad.

De afgelopen periode heeft het college onderzoek laten doen naar de (on)mogelijkheden op deze centrale plek in de stad. Hiervoor is een consultatie bij diverse vastgoedpartijen gehouden. De uitkomsten hiervan vormen samen met een stedenbouwkundige analyse en een participatieaanpak het voorstel dat het college 2 mei heeft goedgekeurd. Het college vraagt nu aan de raad om deze aanpak en de (financiële) kaders vast te stellen. De raad zal hier in het najaar een besluit over nemen.

Het Smakkelaarsveld is nu een drukke en volle plek, midden in de stad. Er rijden bussen, er loopt een hoofdfietsroute en onder de grond liggen veel kabels en leidingen. Dat blijft allemaal. Wat er op het Smakkelaarsveld gaat komen, is voor een deel al duidelijk: woningen, meer groen, de Leidse Rijn gaat er weer stromen en het gebied wordt meer verbonden met de stad. Victor Everhardt: “Onze ambitie is deze centrale locatie een nieuwe bestemming te geven, zodat mensen hier graag komen en verblijven. Een groene plek in de stad, waar mensen willen wonen en elkaar kunnen ontmoeten.”

Na het besluit van de gemeenteraad dit najaar nodigt de gemeente de stad uit om gezamenlijk de toekomstige identiteit en betekenis van het Smakkelaarsveld te bepalen en de wensen en aandachtspunten te verzamelen. Dit vormt, samen met de randvoorwaarden en kenmerken van het gebied, de basis waarmee geselecteerde marktpartijen een plan voor dit gebied gaan maken. Omwonenden, geïnteresseerden, gemeenteraadsleden, andere belanghebbenden en gemeente gaan samen de toekomstige identiteit van het gebied vormgeven. Hierbij staat volgens de gemeente niet centraal wát we daar willen, maar juist waaróm we dat willen. Het is daarna aan de marktpartijen om met deze ingrediënten op creatieve wijze een plan uit te werken.

Medio 2018 wordt de marktpartij gekozen met het beste plan. Wanneer de grootste fietsenstalling ter wereld volgend jaar helemaal open is, kan het veld worden leeggemaakt voor nieuwe ontwikkeling. De planning is eind 2019, begin 2020 met de bouw en de herinrichting te starten.

Dit jaar, vanaf mei, gaan er al werkzaamheden plaatsvinden voor de aanleg van het definitieve fietspad en de definitieve busbaan. Deze komen naast elkaar te liggen aan de rand van het Smakkelaarsveld tussen de Vredenburgknoop en de Leidseveertunnel. Voor de aanleg van de busbaan is het nodig in augustus vier bomen te kappen en zes bomen flink terug te snoeien. Deze vier bomen staan in het tracé van de toekomstige busbaan. De omgeving wordt met een brief hierover geïnformeerd (www.cu2030.nl/smakkelaarsveld).

Cookieinstellingen