Record aantal deelnemers IkPas 2017

Foto: Pixabay

Op 31 maart hebben bijna 1.000 inwoners in de regio Utrecht 30 dagen lang geen alcohol gedronken. Hiermee is de actie IkPas 2017 succesvol afgerond. Landelijk hebben 10.880 mensen zich via de website aangemeld voor IkPas. Dit is het eerste jaar dat inwoners uit alle gemeenten in de provincie Utrecht meedoen aan de actie. Met bijna 1.000 deelnemers staat provincie Utrecht landelijk op plaats 1 met de meeste deelnemers, een landelijk èn regionaal record.

De actie IkPas werd dit jaar voor de derde keer in de regio Utrecht georganiseerd. De actie is bedoeld om mensen bewust te maken van hun eigen alcoholgebruik en gewoontegedrag te doorbreken. “Deelnemers zijn vaak benieuwd of het hen lukt om zo’n periode geen alcohol te drinken en zien het als een uitdaging. Anderen vinden dat hun alcoholgebruik teveel een gewoonte is geworden en proberen door deelname hier weer meer controle over te krijgen. Er zijn ook deelnemers die behoefte hebben aan een detox-periode, om zo hun alcoholgebruik als het ware te resetten’’ aldus Truus van der Lei, regionaal projectleider van IkPas.

Diverse (lokale) ambassadeurs hebben hun krachten ingezet om mensen te laten nadenken over hun alcoholgebruik en te stimuleren tot deelname aan IkPas. Het college van Woerden, een sportbeweegteam uit Woerden, een huisarts uit IJsselstein en de voorzitter van een voetbalclub uit Oudewater deden onder anderen mee als boegbeeld voor IkPas. Het resultaat is dat bijna 1.000 inwoners in de regio Utrecht de uitdaging IkPas zijn aangegaan. Opnieuw een stijging in het aantal deelnemers ten opzichte van 2016.

Behalve dat IkPas mensen bewust maakt van hun alcoholgebruik, levert een maand geen alcohol drinken ook duidelijke gezondheidsvoordelen op. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboud UMC en De Kennis van Nu. In dit onderzoek vroegen zij proefpersonen een maand lang geen alcohol te drinken. Na deze maand voelden deze mensen zich fitter, bleek hun cholesterolwaarde verlaagd, hadden ze minder buikvet en een gezondere lever.

De actie IkPas wordt in de regio Utrecht afgesloten met een feestelijke bijeenkomst op zondag 9 april 2017. Alle IkPas-deelnemers uit de provincie Utrecht zijn hiervoor uitgenodigd. Tijdens de bijeenkomst worden ervaringen en successen gedeeld tussen de deelnemers. Daarnaast worden de kaarten van de winactie uitgereikt. Deelnemers bij konden bij de aanmelding kans maken op kaarten voor de eredivisiewedstrijd van FC Utrecht die plaatsvindt op 9 april.

Cookieinstellingen