Kraan hijst panelen op grootste zonnedak

Foto: We Drive Solar

Vanochtend heeft een grote kraan stapels zonnepanelen het dak van het Amadeus Lyceum opgetild. Daarna heeft Robin Berg de eerste We Drive Solar auto symbolisch overhandigd aan de eerste abonnee van de Utrechtse wijk Leidsche Rijn: Joost Brinkman.

Brinkman heeft het afgelopen jaar zijn woning geheel energieneutraal gemaakt met een warmtepomp en 27 zonnepanelen. Voortaan elektrisch rijden op zonnestroom past helemaal bij zijn ambities. ‘Ik kan weer rijden op de zon.’

We Drive Solar is een initiatief ontstaan in de Utrechtse wijk Lombok. Ondernemer Robin Berg (LomboXnet) biedt een netwerk aan van elektrische auto’s die je samen met buurtbewoners slim kan gebruiken én die onderdeel zijn van een slim wijkenergiesysteem voor de toekomst.

Binnenkort wordt in Leidsche Rijn een smart solar charging laadpaal geplaatst waar de auto op zonnestroom kan laden. Bovendien gaat het laden snel, want vertelt Robin Berg: ‘de auto’s van We Drive Solar hebben vele abonnees, dus na een rit van de ene abonnee, moet de auto weer snel volgeladen zijn voor de volgende rit. Het laden gaat dan ook veel sneller dan bij andere openbare laadpalen op straat, in een uur is de accu weer gevuld met stroom om minstens 140 km extra te kunnen rijden.’

Berg vindt het belangrijk dat de elektrisch auto’s 100% schoon zijn en dus investeert hij naast deze auto’s in het plaatsen van zonnedaken op Utrechtse scholen. Het Amadeus Lyceum krijgt het grootste schoolzonnepanelendak van de stad Utrecht. New Solar legt de installatie van 519 panelen op het dak. In mei volgt de officiële opening tijdens de Zon10daagse.

In Leidsche Rijn en Vleuten hebben zich al meer bewoners gemeld die interesse hebben. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer beschikbare Renault ZOE’s in de buurt geplaatst kunnen worden. Wie een dag per week een auto nodig heeft (of af en toe een weekendje weg wil) kan voor € 99 per maand direct rijden. Dit is inclusief 2.500 km rijden over een heel jaar, meer rijden kan ook. Voor de benodigde stroom om te kunnen rijden betaal je € 12,50 per maand. 


Reacties