Opkomst verkiezingen in Utrecht historisch hoog

Foto: SP Utrecht

Na het tellen van 90% van de stemmen om 00.30 uur (167 stembureaus), is de voorlopige uitslag van de gemeente Utrecht bekend. De Tweede Kamerverkiezingen in Utrecht zijn goed verlopen. De opkomst was historisch hoog: 83,9%. Op enkele stembureaus was een tijdelijk tekort aan stembiljetten. D66 behaalde in Utrecht de meeste stemmen (22 procent), direct gevolgd door GroenLinks (20 procent) en de VVD (17 procent)

Utrecht telt 249.226 kiesgerechtigden, het opkomstpercentrage was 83,9%. In 2012 was dit 76%. Stemmen kon tot 21.00 uur in een van de 180 stembureaus, waaronder op het Utrecht Centraal. Op het meest centraal gelegen stembureau van Nederland brachten 4.888 mensen hun stem uit.

Burgemeester Jan van Zanen heeft tijdens de verkiezingsdag ruim twintig stembureaus bezocht op diverse locaties. Van brandweerkazerne tot voetbalclub, van MBO-opleiding tot kinderboerderij. Van Zanen: “Overal was het even druk, ben zeer verheugd over de hoge opkomst. De verkiezingen leven enorm in onze stad en in het land. Heb grote waardering voor al die vrijwilligers die van vanochtend vroeg tot in de late avond en nacht op de stembureaus hard gewerkt hebben om de verkiezingen zo goed mogelijk te laten verlopen.”

Net als in andere steden kon bij sommige stembureaus, verspreid over de stad, tijdelijk niet gestemd worden vanwege een tekort aan stembiljetten. Koeriers hebben zo spoedig mogelijk gezorgd voor herverdeling van de stembiljetten. Kiezers werden verwezen naar het dichtstbijzijnde stembureau (ca. 500 meter) of konden wachten totdat de voorraad werd aangevuld. Mensen die om 21 uur nog in de rij stonden voor een stembureau om te mogen stemmen konden alsnog hun stem uitbrengen. In de geplande evaluatie wordt meegenomen hoe het voorraadbeheer van de stembiljetten geoptimaliseerd kan worden.

De voorlopige uitslag betreft de telling op lijstniveau. Behalve D66, GroenLinks en de VVD behaalde de PVV in Utrecht 7 procent van de stemmen. De PvdA en het CDA 6 procent, de SP, de Partij voor de Dieren en DENK 5 procent, de ChristenUnie 3 procent en 50Plus, Forum voor Democratie en de Piratenpartij 1 procent

Op vrijdag 17 maart wordt de definitieve uitslag van de Kieskring Utrecht door het hoofd van het stembureau burgemeester Jan van Zanen vastgesteld en verstuurd naar de Kiesraad. De Kiesraad maakt de definitieve telling op 21 maart bekend.

Reacties