Meeste stemmen voor GroenLinks bij studenten

Foto: SP Utrecht

Bij Utrechtse studenten krijgt GroenLinks, met 37,86 procent van de stemmen, de meeste stemmen. D66 behaalt 23,73 procent van de stemmen, de VVD 7 procent en de Partij voor de Dieren 5 procent. Dat blijkt uit een enquete van DUB en Trajectum naar het stemgedrag van studenten van de Universiteit Utrecht en de HU.

Daarnaast geeft een derde van de studenten aan dat alle kiezers eerst een toets moeten maken over kennis van democratie of de samenleving voordat ze mogen stemmen. 729 studenten gaven aan dat ze zullen gaan stemmen.

Voor veel studenten is de verkiezing van de Tweede Kamer van 15 maart de eerste keer dat ze mogen stemmen. DUB, platform van de Universiteit Utrecht (UU), en hogeschoolblad Trajectum van de HU waren benieuwd hoe de Utrechtse studenten aankijken tegen de politiek en of ze ook inderdaad gaan stemmen.

Bij de enquĂȘte is ook gekeken naar andere zaken. Hoe kijken jongeren aan tegen politiek? Wat zijn belangrijke kenmerken van de democratie en in hoeverre hebben de jongeren vertrouwen in de politiek? Het aantal respondenten van de UU is overigens behoorlijk groter dan dat van de HU.

Reacties