Machinefabriek ‘De Klop’ wordt herbouwd

Foto: gemeente Utrecht

Het in 2007 illegaal gesloopt fabriekspand ‘De Klop’ wordt herbouwd. Dat meldt de Utrechtse stichting voor Industrieel Erfgoed (Usine).

In Utrecht gaat de gemeenteraad zich buigen over het bestemmingsplan voor bebouwing van de hoek Rotsoord/Diamantlaan, het zogeheten Vicona terrein. Op het terrein worden 200 appartementen gerealiseerd en de gesloopte fabriek ‘De Klop’ wordt terug gebouwd. ‘De Klop’ is een in 2007 illegaal gesloopt fabriekspand, een gemeentelijk monument, deel uitmakend van het ‘Industrielint Vaartsche Rijn’. De fabriekshal krijgt niet de lengte die het had. Ze wordt langer dan de ontwikkelaar had gewild. Als over enkele jaren de fabriekshal opent, is er een behoorlijke kans dat de bestemming meer publiek wordt, zoals horeca dat bijvoorbeeld is.

Met als bouwjaar 1913 kwam aan de Vaartsche Rijn een ‘smederij’, ofwel machinefabriek ‘De Klop’ van W.H. Verloop. De fabriek was gespecialiseerd in het maken van motoren voor de baggerindustrie. Ze was zelfs het initiatief van baggeraar Van Noordenne. Aan de Fortlaan in Zuilen had deze sinds 1905 een scheepswerf aan de Vecht.

De machinefabriek verhuisde al in 1922, de naam bleef. Het gebouw was in de periode 1922-1940 de Nederlandsche Wasserijmachinefabriek Poensgen en Wessels N.V., vervolgens van 1940 tot 1977 veevoederfabriek De Adelaar en daarna Krachtvoederfabriek en Handelsmaatschappij ‘Vicona’. Het terrein heeft sindsdien de naam Vicona.

In 2005 maakte de toenmalig eigenaar plannen voor herontwikkeling van het terrein. Er zouden appartementen komen met daaronder een parkeergarage. Voor de realisatie van de verdiepte parkeergarage diende het machinegebouw tijdelijk verwijderd te worden. In 2007 werd voortvarend gesloopt/ gedemonteerd met de belofte van herbouw, zonder de vereiste vergunningen. Dat bleek nog niet het ergste, het terrein was vervuild en de sanering nam enige tijd in beslag. Na die periode bleek de verkoop van appartementen niet meer zo vlot te gaan. Vicona bleef 10 jaar lang een lege bouwput. Met nog enkele jaren te gaan lijkt daar nu een einde aan te komen.

Reacties