Acht miljoen liter beton voor de parkeergarage onder het Jaarbeursplein

Foto:

Vanmorgen is begonnen met het storten van de betonnen vloer van de parkeergarage onder het Jaarbeursplein. Deze week zal zo’n 8 miljoen liter beton de diepte in verdwijnen.

De afgelopen maanden is het gat in het plein uitgegraven. Het is nu zo’n 12-en-een-halve meter diep. Vanaf vandaag wordt er negentig uur lang non-stop beton aangevoerd en met een lange buis naar beneden gestort. Vrijdagavond, rond middernacht, gaat het laatste beton naar de bodem. Er zijn dan bijna 900 vrachtwagenladingen beton de diepte ingegaan.

Er ligt dan een vloer van 1 meter dik op de bodem van de bouwput: dik genoeg om de druk van het grondwater te weerstaan. Hierna kan het beton twee weken uitharden. Na twee weken wordt al het water uit de bouwkuip gepompt, en kan er verder gebouwd worden aan de garage. De garage en het nieuwe plein erboven gaan volgend jaar open.

De nieuwe ondergrondse parkeergarage biedt ruimte aan maximaal 800 auto’s voor reizigers, winkelend publiek, gasten van het NH-hotel en werknemers van de kantoren op en rondom het Jaarbeursplein. Door strenge normen en dubbelgebruik zijn deze 800 openbare plekken veel minder dan de 1020 plekken die tot 2012 beschikbaar waren in de bovengrondse parkeergarage op het Jaarbeursplein.

Morgen, woensdag 8 november, om 16.00 uur, geeft de aannemer een toelichting op de werkzaamheden. Er wordt verzameld om 16.00 uur in het Infocentrum Stationsgebied, in de hal van het het Stadskantoor.

Cookieinstellingen