Utrechts Stedelijk Gymnasium flikt het ‘m weer!

De winnaars!
Foto: Universiteit Utrecht

UTRECHT – Op zaterdag 21 januari verzamelden zich op de Universiteit Utrecht 400 havo/vwo-scholieren voor een verbaal gevecht. Maanden is geoefend en gezweet om tot de debattop door te dringen. Het Utrechts Stedelijk Gymnasium heeft met het winnen van de titel na de drie voorronden en de finale 123 scholen achter zich gelaten.

Tweeëndertig topscholen die het tot de finale hadden geschopt streden afgelopen zaterdag om de titel Nederlands Debatkampioen. Uiteindelijk ging na een zinderend finaledebat tegen het Christelijk Lyceum Zeist het Utrechts Stedelijk Gymnasium met de winst naar huis. Romée Lind van het Utrechts Stedelijk Gymnasium werd voor de tweede keer op rij geëerd als beste individuele debater.

Groot profijt

Waarom is het debat zo belangrijk? “Door te debatteren ontwikkelen leerlingen vaardigheden die essentieel zijn voor de 21ste eeuw. Zelfvertrouwen, presenteren, mondelinge taalvaardigheid en kritische denkvaardigheid zijn kwaliteiten waar ze hun hele leven lang profijt van hebben”, aldus voorzitter Roderik van Grieken. Als partner van het NK Debatteren voor scholieren juicht de Universiteit Utrecht het toe dat scholieren naast hun school aan activiteiten deelnemen, die bijdragen aan hun persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast hebben twintig honoursstudenten van de universiteit tijdens de voorrondes gejureerd en mede bepaald welke scholen in het finaledebat kwamen te staan.

Bron: Universiteit Utrecht

Reacties