Regio Utrecht kent weinig dragers met een biologische stent

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – In de regio Utrecht is de afgelopen tijd nauwelijks gebruik gemaakt van een nieuw type biologisch oplosbare stent voor hartpatiënten. Er zijn dan ook nog niet – zoals elders in Nederland – massaal mensen teruggeroepen vanwege problemen daarmee. Dit meldt het AD.

Dit weekend werd bekend dat tweehonderdvijftig hartpatiënten zijn teruggeroepen door het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht en het Beatrixziekenhuis in Gorinchem vanwege problemen met hun stent. Er zijn twee soorten stents in omloop, de traditionele metalen stent en de biologische variant, beide helpen bij vernauwing van bloedvaten, bij het openhouden van de bloedvaten en vermindert de kans op een verstopping. In het onderhavige geval gaat het om een biologisch oplosbare stent waarbij – zo blijkt uit een internationale studie waaraan het Albert Schweitzer ziekenhuis deelneemt – een licht verhoogde kans bestaat op vorming van bloedstolsel in de stent. Deze kan plotseling gaan dicht zitten, waarbij mogelijk een hartinfarct kan ontstaan.

Utrechtse ziekenhuizen

In de regio Utrecht wordt echter nog niet of nauwelijks gebruik gemaakt van de afbreekbare stent. Een rondje bij Utrechtse ziekenhuizen leert dat UMC Utrecht ‘een stuk terughoudender’ is geweest in het gebruik van de biologische stent. Hoeveel patiënten in het UMC wel een afbreekbare stent hebben gekregen is nog niet exact bekend. Volgens het ziekenhuis is er in elk geval geen acuut gevaar. Het St. Antonius Ziekenhuis meldt dat het in het verleden gebruik heeft gemaakt van een vergelijkbare stent, in het kader van een eigen onderzoek. Inmiddels is dat niet meer aan de orde. Een woordvoerster van het Diakonessenhuis laat weten dat de kwestie daar niet speelt omdat het ziekenhuis geen stents plaatst.

Bron: AD.nl

Cookieinstellingen