Utrecht gaat meer ruimte bieden voor nieuwe horeca(concepten)

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Het horecabeleid in Utrecht stamt uit 2012. Maar horecaconcepten veranderen, het aantal inwoners van Utrecht groeit net als het aantal bezoekers aan Utrecht. Om het horecabeleid nu beter te laten aansluiten bij actuele ontwikkelingen en trends in de horeca stelt het college een aantal aanpassingsrichtingen voor.

Wethouder Jeroen Kreijkamp (Economische Zaken) wil meer ruimte geven aan mengvormen in detailhandel en horeca zonder alcohol. “Op dit moment is dat slechts onder zeer strikte voorwaarden mogelijk. Deze voorwaarden willen we verruimen, zodat de detailhandelsfunctie wordt versterkt. Denk daarbij aan het drinken van een kopje koffie in een boekhandel.”

Buurtrestaurants

Daarnaast wil het college meer ruimte geven aan ondernemers in de middelzware categorie horeca om extra activiteiten te ontplooien. Ondernemers mogen naast hun vergunning straks vier maal per jaar een activiteit organiseren om gasten iets extra’s of verrassends te bieden. Ook wordt er in het nieuwe kader meer ruimte geboden voor horeca in de wijken en randen van het centrum, bijvoorbeeld door de toevoeging van lichte (dag)horeca en waar mogelijk middelzware horeca. Door de openingstijd van lichte horeca te verruimen kan daghoreca bijvoorbeeld ook als buurtrestaurant fungeren. Daar waar mogelijk wil het college een beperkt aantal nieuwe feestlocaties op bedrijventerreinen toestaan. Iets waar op dit moment veel vraag naar is in de stad.

Wijziging horecacaterogieën

Om overlastgevende horeca beter te kunnen aanpakken wordt de horecacategorisering anders ingedeeld. Dit geeft betere handvatten om bij overlast te kunnen handhaven. De aanpassingsrichtingen worden in 2017 verder uitgewerkt in samenwerking met partners en belangenorganisaties, zoals Koninklijke Horeca Nederland, de wijkraden en Centrummanagement Utrecht. De Utrechtse gemeenteraad zal nog besluiten over het nieuwe horecakader.

Bron: Gemeente Utrecht

Cookieinstellingen