Utrecht komt erfpachters tegemoet met afkoopregeling

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Voor de ongeveer 3.500 huiseigenaren die de erfpacht nog niet eeuwigdurend hebben afgekocht, komt het college met een raadsvoorstel dat het eeuwigdurend afkopen van erfpacht zal bevorderen. Vanaf medio 2017 moet een afkoopregeling voorkomen dat erfpachters in financiële problemen komen als de erfpachttermijn afloopt.

Vanaf 1989 heeft 90 procent van de erfpachters in Utrecht – dankzij het gemeentelijk beleid dat erfpacht eeuwigdurend wordt uitgegeven – niet meer te maken met een tijdelijk erfpacht. In 2003 deed de gemeente aan de overige 3.500 erfpachters een aanbod om toekomstige betalingen af te kopen. Eén op de vijf erfpachters maakte hiervan gebruik. Voor mensen die hun tijdelijke erfpachtrecht niet eeuwigdurend hebben afgekocht, kunnen de financiële gevolgen groot zijn, als hun erfpachttermijn straks afloopt. De meeste termijnen lopen af tussen 2030 en 2040.

Nieuwe afkoopregeling

De nieuwe afkoopregeling is uitgewerkt op verzoek van de raad en wordt blijvend. Hoe eerder erfpachters ingaan op het aanbod van de gemeente, hoe groter hun financiële voordeel. Welk voordeel zij hebben, hangt verder af van individuele omstandigheden, zoals de WOZ-waarde van de woning (hiervan wordt de grondwaarde afgeleid). Ook speelt mee wanneer de erfpachttermijn afloopt en of de canon al tijdelijk was afgekocht. Meestal kunnen zij na afkoop van de tijdelijke erfpacht tegen geringe kosten ook eigenaar worden van de grond.

De nieuwe regeling sluit aan bij de politieke wens om de Utrechtse woningmarkt te moderniseren op basis van eigendom in plaats van erfpacht. De gemeenteraad besluit begin 2017 over dit voorstel. Daarna bereidt de gemeente voor elke erfpachter een aanbod voor. Hierover krijgen de erfpachters medio 2017 persoonlijk bericht. Voor welke erfpachters de regeling straks gaat gelden en hoe de gemeente de afkoopsom per woning berekent, staat op de gemeentelijke website www.utrecht.nl/erfpachtafkopen.

Bron: Gemeente Utrecht

 

Cookieinstellingen