Stop huiselijk geweld!

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Dagelijks komen 200.000 mensen in Nederland in aanraking met een vorm van geweld/mishandeling. En daarmee is gGeweld in huiselijke kring is één van de meest omvangrijke geweldsvormen in onze samenleving.

In 2015 waren er in het werkgebied van Veilig Thuis Utrecht alleen al 8.000 meldingen huiselijk geweld en kindermishandeling. Het komt voor tussen partners, door ouders tegen kinderen, maar ook door kinderen tegen hun ouders. Ook ouderen kunnen geconfronteerd worden met geweld of verwaarlozing. Geweld komt voor in alle lagen van de bevolking, bij alle leeftijden en culturen en bij zowel hetero- als homoseksuele relaties. Het gaat niet alleen om lichamelijk geweld en mishandeling. Vernedering, verwaarlozing, seksueel misbruik, financiële uitbuiting en stalking zijn ook vormen van huiselijk geweld. Vaak gaat het om problemen die al langer bestaan en die niet zonder hulp van anderen op te lossen zijn. Meer dan 45% van de Nederlandse bevolking is ooit slachtoffer geweest van huiselijk geweld. Jaarlijks zijn 119.000 kinderen slachtoffer.

Aandacht

De Verenigde Naties hebben 25 november uitgeroepen tot ‘Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen’, ter herdenking van de brute moord op drie politieke activistes in de Dominicaanse Republiek in 1960. Dit wordt herdacht tijdens de Week Zonder Geweld van 21 tot en met 25 november 2016. Ook in Utrecht organiseren diverse organisaties daarom komende week activiteiten rond de strijd tegen mishandeling en geweld in de thuissituatie. Iedere organisatie richt zich daarbij op haar eigen doelgroep. De gemeente Utrecht steunt deze week. Van 21 november tot en met 4 december 2016 is een openluchtexpositie op het Domplein te bezichtigen. De expositie ZIE bestaat uit meer dan levensgrote foto’s door fotograaf Judith Keessen. Met afbeeldingen van mensen die in het verleden te maken hebben gehad met huiselijk geweld en kindermishandeling. Wethouder Kees Diepeveen opent deze expositie op maandag 21 november om 16.00 uur op het Domplein.

Bron: Gemeente Utrecht

Cookieinstellingen