Gemeente evalueert cultuureducatie door scholen

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Sinds augustus 2014 dragen scholen in Utrecht zelf verantwoordelijkheid voor de organisatie van cultuureducatie in het onderwijs. De subsidieregeling ‘Cultuur voor ieder kind’ houdt in dat subsidie voor cultuureducatie rechtstreeks aan de scholen wordt toegewezen en niet meer aan een culturele aanbieder. Uit de evaluatie blijkt dat de scholen daadwerkelijk in beweging zijn gekomen en de regie voor de invulling van het cultuuronderwijs oppakken.

De scholen hebben in fases (verspreid over drie jaar) zelf de invulling van cultuureducatie bepaald. De gemeente heeft een evaluatieonderzoek gedaan. Hieruit blijkt dat 94% van de locaties in het primair onderwijs en 80% van de locaties in het voortgezet onderwijs (dit is inclusief speciaal onderwijs) subsidie aanvraagt voor de regeling. Uit de evaluatie blijkt dat de verankering van cultuureducatie op scholen sterk in gang is gezet en er meer samenhang in het aanbod voor leerlingen is. Ook de verhouding tussen scholen en culturele aanbieders is geïntensiveerd. Daarnaast geven de scholen aan blij te zijn met de opbrengsten voor de leerling, de leerkrachten, voor de school als geheel en voor de buurt.

Door deze nieuwe subsidieregeling is de omslag gemaakt van een aanbodgericht systeem naar een vraaggericht systeem. Door de nieuwe subsidieregeling kunnen de scholen zelf goed bedenken wat bij hun school past en hoe ze cultuureducatie vormgeven in een doorgaande leerlijn. Daarnaast kunnen de scholen om maatwerk vragen bij aanbieders van cultuureducatie voor de uitvoering van activiteiten. De komende tijd worden scholen die volgend jaar wel subsidie willen aanvragen, maar dit tot op heden nog niet hebben gedaan extra geïnformeerd over de regeling.

Bron: Gemeente Utrecht

Cookieinstellingen