Psychologische zorg kinderen en volwassenen onder druk

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Kinderen die worden aangemeld voor psychologische zorg komen bij de helft van de psychologen op een wachtlijst. In de zorg aan volwassenen is eenzelfde trend zichtbaar: ook daar kampen meer psychologen met langere aanmeldwachttijden. Dat blijkt uit de enquête die het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) in Utrecht deze zomer onder vrijgevestigde psychologen hield. 

Aan het onderzoek deden 271 psychologen mee die als zelfstandige werken met kinderen en jeugd en/of volwassenen. Bijna de helft (47%) van de vrijgevestigden die werkt in het jeugddomein hanteert een wachtlijst en bij 62% van de ondervraagden met een wachtlijst is sprake van een langere aanmeldwachttijd dan nog als redelijk kan worden aangemerkt. De problematiek wordt landelijk herkend, blijkt uit de enquête. Als oorzaken voor deze ontwikkeling worden genoemd een grotere vraag naar zorg, een toename van administratieve lastendruk en het bereiken van budgetplafonds.

Ook volwassenenzorg kent wachtlijst
Uit de NIP-enquête blijkt dat bijna de helft (45%) van de zorgaanbieders voor volwassenen een wachtlijst hanteert bij aanmelding van een nieuwe cliënt. Dit is een stijging ten opzichte van vorig jaar (40%). Ook hier geven psychologen aan door toegenomen administratieve lasten en onwerkbare budgetplafonds niet langer bezig te zijn met de kern van het vak: een geluid dat het NIP veelvuldig hoort van leden via diverse kanalen.

Inzet praktijkondersteuner huisarts
Ook de toegang van zorg voor mensen met psychische klachten bij de huisarts kent wachtlijsten, maakte de Landelijke Vereniging van Huisartsen (LHV) in juni al bekend. Het NIP herkent deze trend.

Bron: Psynip.nl

 

Cookieinstellingen