CBR betrapt twee look-a-likes op één dag

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Het CBR in Utrecht heeft bij een identiteitscontrole twee kandidaten betrapt die als look-a-likes aan het theorie-examen voor het rijbewijsexamen wilden deelnemen. Dit meldt Verkeerspro.nl.

De kandidaten identificeerden zich met het identiteitsbewijs van een ander. Na ontdekking schakelden medewerkers van het CBR de politie in. De twee verdachten werden meegenomen door de politie die ook de twee medeverdachten opspoorde. Het CBR heeft aangifte gedaan.

Controle
Het CBR controleert op verschillende manieren op fraude. Voorafgaand aan het praktijkexamen wordt de identiteit van de kandidaat bijvoorbeeld gekeurd. Hierbij maakt het CBR gebruik van controleapparatuur en medewerkers die speciaal zijn getraind op het gebied van documentherkenning en look-a-likes. “Zij hebben dezelfde training gehad als medewerkers van de marechaussee”, vertelt een woordvoerster van het CBR.

Bij vermoeden van fraude doet het CBR altijd aangifte bij de politie. Eerder kregen fraudeurs al boetes tot 550 euro of een taakstraf van 30 tot 80 uur. Het theorie-examen van fraudeurs wordt ongeldig verklaard. Wie fraude pleegt, mag drie maanden lang geen nieuw theorie-examen doen.

 

Cookieinstellingen