Waardering voor inzet orgaandonatie Pia Dijkstra

Foto: Pepijn Leupen, Wikimedia

UTRECHT – Pia Dijkstra, Tweede Kamerlid voor D66 uit Utrecht, wordt maandag tijdens de jaarlijkse Donorweek in het zonnetje gezet voor de manier waarop ze zich heeft ingezet voor orgaandonatie. Stichting Nationaal Donor Monument kent haar in Naarden de waarderingsspeld de Gouden Klim toe. Dit meldt RTV Utrecht.

Elk jaar overlijden ongeveer 150 mensen die op de wachtlijst staan omdat er geen donororgaan beschikbaar is. Om aan deze schrijnende situatie een einde te maken werkte Pia Dijkstra namens D66 jaren aan een voorstel om de bestaande donorwet te veranderen. Als het onlangs door de Tweede Kamer aangenomen plan ook de instemming krijgt van de Eerste Kamer, wordt iedereen die nog geen keuze heeft vastgelegd, gevraagd aan te geven wat hij wil: ja, nee, mijn nabestaanden mogen beslissen. Wie herhaaldelijk geen gebruik maakt van de mogelijkheid om te zeggen dat hij geen donor wil zijn, wordt geregistreerd als iemand met geen bezwaar.

Volgens de stichting durfde Dijkstra het de afgelopen jaren aan “om een moeilijk en belangrijk thema opnieuw en degelijk ter discussie te stellen en daarvoor ook nieuwe mogelijkheden en oplossingen te bieden”.

Bron: rtvutrecht.nl

 

Cookieinstellingen