Aandacht voor pesten op school blijft actueel

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Scholen in het primair- en voortgezet onderwijs zijn sinds augustus 2015 verplicht te zorgen voor een veilige school. Belangrijk onderdeel is het actief voorkomen en tegengaan van pesten. Eén op de drie kinderen heeft echter geen idee wat zijn school doet om pesten te voorkomen of tegen te gaan. Ook weten ze vaak niet wie op school de wettelijk verplichte contactpersoon tegen pesten is. Dat meldt stichting De Kindertelefoon in Utrecht. 

Pesten is na seksualiteit het onderwerp waarover kinderen het vaakst contact zoeken met De Kindertelefoon, meldt de Utrechtse organisatie. In de eerste zes maanden van dit jaar voerden medewerkers van de stichting 12.607 gesprekken met kinderen over pesten. In 2015 werden in totaal 25.564 telefoon- en chatgesprekken over dit onderwerp gehouden.

Actieweek

In aanloop naar de Week tegen Pesten die maandag van start is gegaan, ondervroeg de stichting duizend kinderen en jongeren tussen acht en achttien jaar. De actieweek gaat uit van de stichting School & Veiligheid. Uit de enquête van De Kindertelefoon blijkt dat twee derde van de ondervraagde kinderen zelf ooit is gepest. Een kwart van de ondervraagden bekende weleens zelf iemand te hebben gepest.

Minder slachtoffers

Uit nieuwe cijfers blijkt dat het aantal kinderen dat een keer per maand of vaker wordt gepest in twee jaar is afgenomen van 14 naar 10 procent op de basisscholen en van 11 naar 9 procent in het voortgezet onderwijs. Weliswaar zijn er dit jaar minder scholieren slachtoffer, maar aandacht blijft nodig, aldus het Ministerie van Onderwijs.

Bron: rtvutrecht.nl

Cookieinstellingen