Politiek buigt zich weer over omstreden moskee alFitrah

Foto: Google Maps

UTRECHT – De salafistische alFitrah-moskee in Overvecht kwam onlangs weer in het nieuws. Een inval van de belastingopsporingsdienst FIOD-ECD op het terrein van alFitrah aan de Pahud de Mortangesdreef, wijst erop dat de moskee zich schuldig zou hebben gemaakt aan grootschalige fraude. De Utrechtse politiek is daar niet blij mee, aldus het AD. 

De moskee was al eerder omstreden. Dimitri Gilissen (VVD): “In het verleden heeft onze partij al twijfels geuit over deze moskee. De VVD is in elk geval van mening dat een moskee of instelling zoals alFitrah niet in Utrecht thuishoort. “Zij denken op een heel andere manier over bijvoorbeeld de man-vrouw verhouding. Dat is niet wenselijk in onze stad.” Twijfels zijn er ook over de educatieve lessen die kinderen volgen bij de moskee. Volgende maand wordt de uitkomst van een onderzoek naar deze lessen verwacht.

Sluiten of niet?

Nu gaat het om het witwassen van grote geldbedragen. Gilissen (VVD) zegt niet raar op te kijken van het grote onderzoek naar geldstromen bij alFitrah. Maar moet de instelling nu dicht? Gilissen is voorzichtig als het woord ‘sluiting’ valt: “Iedereen is namelijk onschuldig tot het tegendeel is bewezen. Maar er lijkt in dit geval wel erg veel rook te zijn.” Maarten van Ooijen van de ChristenUnie is al even voorzichtig: “Sluiting is wat ons betreft niet direct aan orde. Maar dat lijkt wel een logische stap. Eerst zal moeten blijken wat er overblijft van de verdenkingen van het OM.”

Veel stelliger is PvdA-fractievoorzitter Marleen Haage. “Als het daadwerkelijk gaat om een criminele organisatie dan moet alFitrah sluiten. De moskee is slecht voor de wijk”. Volgens haar zorgt het gedachtegoed van alFitrah voor tweespalt in Overvecht. Ook Klaas Verschuure van D66, de grootste partij in Utrecht, is hard voor alFitrah. ,”Als inderdaad blijkt dat zij georganiseerd grote geldbedragen hebben witgewassen dan kan dat niet. Dat moet keihard worden aangepakt.” SP-raadslid Michel Eggermont vraagt zich af of een stichting die dit soort praktijken erop nahoudt nog langer kan bestaan. “Als ze worden veroordeeld moet alFitrah de deuren sluiten.”

Burgemeester Van Zanen wilde nog niet reageren en verwijst naar het OM, dat het onderzoek uitvoert.

Bron: AD.nl

 

Cookieinstellingen