Utrechtse rekenkamer spreekt zich uit over ‘hulp bij het huishouden’

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De Utrechtse rekenkamer stelt in haar rapport Hulp bij maatwerk dat de gemeente Utrecht onvoldoende maatwerk toepast bij de indicaties voor hulp bij het huishouden. Er zijn minder uren hulp geleverd dan mogelijk was geweest binnen het budget. Dit meldt de Stad Utrecht.

Nadat het Rijk bij de invoering van Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 het beleid heeft gewijzigd en er fors is bezuinigd op het budget voor gemeenten, heeft de gemeente Utrecht haar beleid hierop aangepast en de hulp bij het huishouden aan veel klanten verminderd. Bij de (her-)indicaties kreeg 80% van de klanten een indicatie voor 78 uur hulp bij het huishouden per jaar (gemiddeld anderhalf uur per week). De herindicaties zijn onder hoge tijdsdruk uitgevoerd, bij ruim driekwart van de klanten zonder gesprek bij de klant thuis en op basis van regels die te sterk gebaseerd zijn op de gedachte dat een standaardmaat geschikt is voor bijna alle klanten. Deze klanten verschillen qua omstandigheden echter behoorlijk van elkaar.

Ontoereikend

Ongeveer de helft van hen geeft aan dat het met de toegewezen uren hulp niet lukt om hun huis voldoende schoon en leefbaar te houden, de andere helft slaagt daarin voldoende of goed. Ook blijkt dat hun ‘eigen kracht’ om meer zelf te doen of om meer hulp in te roepen, beperkt is. De werkwijze geeft een deel van de klanten het gevoel dat er niet naar hen geluisterd is. Later moest een flink aantal indicaties worden aangepast.

Geld over

Over 2015 hield de gemeente 2,8 miljoen euro (18%) van het begrote budget voor hulp bij het huishouden over. Dit komt onder meer doordat werd uitgegaan van een gelijkblijvend aantal klanten, terwijl de laatste jaren sprake was van een dalende trend. Bovendien zijn de ramingen gebaseerd op 100% gebruik (‘verzilvering’) van de toegewezen uren, terwijl klanten in de praktijk gemiddeld 81% daarvan gebruiken. Bij de toeslagregeling om uren bij te kopen bleef in 2015  2,5 miljoen euro (75%) over.

Aanbevelingen

De gemeente heeft volgens de Utrechtse rekenkamer onvoldoende inhoud gegeven aan de wettelijke eis om individueel maatwerk toe te passen op basis van zorgvuldig onderzoek naar de individuele situatie van de klant. De rekenkamer beveelt aan om meer maatwerk toe te passen bij de beoordeling van aanvragen om hulp. De rekenkamer beveelt aan om de informatie uit het klantenbestand diepgaander te analyseren. Zo kan de gemeente de bedragen in de begroting beter onderbouwen en krijgt zij meer inzicht in de beleidsmatige en budgettaire risico’s. De aangekondigde verruiming van de basisvoorziening speelt niet in op de grote verschillen tussen klanten. De rekenkamer doet daarom aanbevelingen om het beleid verder te verbeteren. De rekenkamer informeert de Utrechtse gemeenteraad over het rapport Hulp bij maatwerk op de openbare raadsinformatiebijeenkomst van 15 september 2016.

Bron: deStadUtrecht.nl

Cookieinstellingen