Eerste gemoderniseerde NS-dubbeldekker gereed

Foto: ns.nl (screenshot)

UTRECHT – De NS maakt vandaag bekend dat de eerste nieuwe gemoderniseerde dubbeldekker gereed is. De serieproductie van in totaal 81 dubbeldekkers start nu en zal in 2020 gereed zijn. De volledige modernisering vindt plaats door NS in eigen werkplaats in Haarlem. Met deze investering is een bedrag van circa 450 miljoen gemoeid.

Vandaag presenteert NS de eerste van 81 gemoderniseerde dubbeldekkers (type VIRM) in de werkplaats in Haarlem. De trein is een compleet gemoderniseerde versie van de, in de jaren negentig door NS bij Talbot/Bombardier aangeschafte, dubbeldekker.

Zones

Het bovengedeelte van de nieuwe trein heeft een op werken en lezen afgestelde inrichting, opstelling van stoelen, en duidelijk herkenbare stiltezones voor maximale rust. De benedenverdieping is met zitplaatsen die tegenover elkaar staan en een brede lounge zitplaats een stuk informeler. Alle treinen zijn verder voorzien van het modernste meubilair, schermen met actuele reisinformatie en gratis draadloos internet. De toegankelijkheid is met rolstoeltoegankelijke toiletten met (voor het eerst) ook een urinoir, brailleplaatjes bij de trapleuningen en verbeterde zichtbaarheid van en signalering bij treindeuren aanzienlijk verbeterd. Er is gebruik gemaakt van duurzame materialen en de nieuwste technologie zoals design LED-lampen die zich aanpassen aan de hoeveelheid buitenlicht. In de trein is, in lijn met de NS-traditie, ook moderne kunst aangebracht met in het oog springende deurduwers en jashaken. Verder is er in de oude liftschachtjes (hier ging vroeger de trolley van railcatering in) meer bagageruimte gecreëerd.

Grootschalige vernieuwing van de vloot

De modernisering van deze dubbeldekker (type VIRM) is onderdeel van een programma van 2,5 miljard euro aan investeringen in nieuw/gemoderniseerd materieel bij NS. Zo stromen vanaf eind dit jaar 58 nieuwe Sprinters van Stadler in. Ook volgen vanaf 2018 118 nieuwe Sprinters van CAF. Vanaf 2021 stromen ca. 80 nieuwe Intercity’s in van Alstom.

Bron: ns.nl

Cookieinstellingen