OM eist celstraffen tegen drugsdealers Overvecht

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Het OM Midden-Nederland heeft tegen drie Utrechtse mannen celstraffen geëist voor drugsbezit, drugshandel en poging zware mishandeling van agenten. Daarnaast wilde de officier van justitie dat de criminele winst die was berekend op ruim 48 duizend euro, wordt afgepakt. De groep was actief in de Utrechtse wijk Overvecht.

De drie mannen, van 24, 29 en 59 jaar, worden verdacht van het bezit van en handel in harddrugs (cocaïne en heroïne) in 2013 en de voorbereiding hiervan. Ze beschikten over versnijdingsmiddel, verpakkingsmateriaal, een weegschaal en versnijdingsapparatuur. De jongste van de drie wordt ook verdacht van poging tot zware mishandeling van agenten door bij de aanhouding op 22 oktober 2013 met de auto op hen in te rijden.

Verloop

Het onderzoek startte medio 2013 met informatie dat er drugshandel zou plaatsvinden vanuit de woning van de 59-jarige verdachte. Op 22 oktober ging de politie de woning binnen en trof daar twee van de drie verdachten aan die cocaïne aan het koken waren. Er werden drugs en contant geld aangetroffen. In de telefoons van de verdachten konden de nummers van gebruikers worden opgespoord. Deze verklaarden cocaïne en heroïne van de mannen te hebben gekocht. Na een achtervolging kon de politie ook de derde verdachte aanhouden. Bij deze aanhouding probeerde de bestuurder van de auto op de agenten in te rijden door eerst hard achteruit te rijden en daarna weer hard vooruit in de richting van een andere agent.

Verdediging

De officier van justitie kenmerkte de feiten als ernstig: de schade die drugs veroorzaken, de overlast die de wijk erdoor ervaart, de gevolgen van het geweld tegen de politie. Tegen de oudste verdachte, die zijn huis beschikbaar had gesteld voor het maken van de drugs, eiste hij 180 dagen celstraf waarvan 132 voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar. Tegen de 28-jarige handelaar eveneens 180 dagen celstraf waarvan 132 voorwaardelijk, en daarbij een taakstraf van 120 uur.

Over het inrijden op de agenten verklaart de 24-jarige verdachte niet door te hebben dat het om politie ging, terwijl de agenten het autoportier hadden geopend en ‘politie’ hadden geroepen. De officier vond de voorwaardelijke opzet bewezen; de verdachte heeft de kans op de koop toe genomen dat de agenten hierdoor gewond zouden raken. Uiteindelijk wist een motoragent met getrokken wapen de verdachte aan te houden. De officier eiste tegen hem een celstraf van twaalf maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar.

Bron: OM.nl

Cookieinstellingen