Wel of geen nikab op school?

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De boerka, de boerkini en dan nu de nikab staan ter discussie. In Utrecht heeft het dragen van een nikab door moeders op een school geleid tot een aantal incidenten. In Overvecht kwamen twee vrouwen in aanvaring met de leiding van basisscholen in Overvecht. Het AD peilde de eerste reacties op school en in de politiek.  

Aanleiding voor de discussie rond de nikab – een sluier die het gezicht bedekt en alleen de ogen vrijlaat – zijn twee incidenten waarbij twee moeders en de katholieke Marcusschool en OBS Overvecht waren betrokken. In het eerste geval, eind april, droeg de vrouw een nikab toen zij haar kind wilde afhalen en dringend werd verzocht het schoolplein te verlaten. In het tweede geval, twee weken geleden, ging het mis toen de ouders hun 4-jarig kind wilden inschrijven. Twee vragen zijn hierbij aan de orde: de bevoegdheid van de scholen tot het nemen van dit besluit en in hoeverre het wenselijk is dat dit besluit wordt uitgevoerd.

Bevoegdheid

Volgens Laaziz Adahchour van de islmatische basisschool Aboe Da’oedschool in Zuilen is iedere school vrij regels op te stellen. Op zijn school zijn er zes moeders die, gekleed in een nikab, hun kinderen komen ophalen. “Ik zal het dragen van een nikab niet stimuleren, maar heb er ook geen problemen mee. Raadslid Selma Bos van D66, de grootste partij in de Utrecht, heeft twijfels. “Ik vraag me af of scholen zomaar zulke verregaande huisregels mogen maken. Onze fractie laat dat momenteel uitzoeken.”

Waardenkeuze

Tegenover elkaar staan twee waarden. Adahchour vindt – en dat geldt ook voor zijn school – de individuele vrijheid erg belangrijk. Volgens hem gaat het op zijn school om een kleine minderheid die een nikab draagt. “Wij kennen deze vrouwen goed en hebben altijd goed contact met hen. Problemen zijn er nog nooit geweest.” Ook Tara Scally van GroenLinks vindt de keuzevrijheid erg belangrijk. “Als vrouwen in een nikab hun kinderen van het schoolplein willen ophalen zou dat moeten kunnen.”

Coalitiegenoten SP en VVD evenwel zijn een andere mening toegedaan. Michel Eggermont (SP) stelt dat de scholen goed hebben gehandeld. “De zichtbaarheid van mensen is heel belangrijk. Laat ze die nikab maar lekker achter de voordeur dragen.” En Dimitri Gilissen (VVD): “Het dragen van een nikab belemmert de communicatie. Het is goed dat de scholen in gesprek blijven met de ouders om wie het gaat.”

Bron: AD.nl

 

 

Cookieinstellingen