De dreunende en daverende klanken van klokken over Utrecht…

Foto: Anne Hamers, Toerisme Utrecht

Utrecht – De 36ste editie van Festival Oude Muziek wordt zaterdag letterlijk ingeluid met de oudste, nog klinkende muziekinstrumenten van de stad – de ’torenklok’ – door zo’n 80 klokkenluiders (in de oorspronkelijke betekenis van het woord).

De organisatie belooft een dreunend en daverend spektakel. De impact laat zich nog het best verwoorden met het opschrift van Salvator, de grootste Dom-klok (8.200 kg):

Ik doe de tempel daveren, laat de markt beginnen, de hemel dreunen, de ijselijke en huiveringwekkende duisternis van de dood weerklinken; de sterrendragende wind zet ik in beweging met het volle geluid van mijn octaaftoon en ik dring door tot in het woud, maar de geest van jong en oud bereik ik met mijn vaste stem vol verborgen lieflijkheid.”

Salvatorklok Dom, Foto: Andreasdz
Salvatorklok Dom, Foto: Andreasdz, Wikimedia

Om 12.00 uur, na afloop van de beiaardbespeling, beginnen de klokken van de Domtoren te luiden en dat zwelt al snel aan tot een vol geluid van alle 14 Domklokken. Het Domplein en de Sint Maartensbrug zijn hiervoor de mooiste luisterplaatsen. Als het vol gelui van de Domtoren weer wordt afgebouwd nemen andere torens in de stad de luiding over en zo waaien de bronzen klanken uit over de stad. Deze klokkenestafette is op straat te volgen met een klokkenwandeling langs de mooiste luisterplekken.

Klokkenwandelingen

Er zijn drie wandelingen uitgezet. De wandelingen duren 1 tot 1½ uur. Ze starten alle drie om 12.15 uur vanaf het Domplein, naast het standbeeld van Jan van Nassau. Deelname aan de wandelingen is gratis en aanmelden is niet nodig.

Klokkenluiders Gilde

Het klokkenconcert wordt verzorgd door de luiders van het Utrechts Klokkenluiders Gilde (UKG). De klokken van de meeste torens worden met de hand geluid door de luiders van dit Gilde. Vrijwel alle luiders en luidmeesters, zo’n 80, zijn dan in touw. Het UKG timmert de laatste jaren flink aan de weg en dat is niet onopgemerkt gebleven. Er zijn inmiddels ruim 800 donateurs. Het doel van de vereniging is: het met de hand luiden van de Utrechtse klokken. De luiders luiden bij toerbeurt de klokken van de Domtoren en op nog acht andere plekken in de stad.

Bron: Klokkenluidersgilde.nl

Cookieinstellingen