In beeld: Law & Order in vier werelddelen

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Het Centraal Museum presenteert van 9 september tot en met 27 november 2016 Law & Order, een fotoproject van de Utrechtse fotograaf Jan Banning.

Law & Order is een project waarin de fotograaf het strafrecht in vier verschillende landen uit vier werelddelen vergelijkt: Colombia (Zuid-Amerika), Frankrijk (Europa), Oeganda (Afrika) en de Verenigde Staten (Noord-Amerika). Het concept verbindt een kunstzinnige optiek met een documentaire benadering. De foto’s slaan een brug tussen kunst en wetenschap en werpen een licht op de belangrijkste instituties binnen het strafrechtsysteem: de politie, rechtbanken en gevangenissen.

Max Planck Institut fur auslandische
Max Planck-Institut für ausländisches und internationales Strafrecht Foto: Andreas Schwarzkopf, CC BY-SA 3.0

De vier landen zijn gekozen in overleg met het Max-Planck-Institut für ausländisches und internationales Strafrecht in Freiburg, Duitsland, een internationaal gerenommeerd wetenschappelijk instituut. Bij de keuze waren de verscheidenheid aan rechtssystemen (burgerlijk recht en gewoonterecht) en het percentage moorden leidend. Ook is gekeken naar een evenwichtige verdeling tussen ontwikkelde en ontwikkelingslanden en de mogelijkheid om toegang te krijgen tot de verschillende strafrechtsystemen.

Fotograaf Jan Banning over de tentoonstelling: “Na het bezoeken van vele gevangenissen en na het lezen van een vuistdikke stapel criminologische literatuur, heb ik de stellige indruk dat mensen eindeloos in een cachot stoppen niet bar vruchtbaar is. Dus het is zinnig om na te denken over een andere aanpak. Ik wil met dit project dat denken stimuleren.” Hij stelt hiermee vragen aan de orde als: hoe gaan we om met misdadigers? Wat is de verhouding tussen straf en misdaad? Heeft gevangen zetten het gewenste effect?

Na de grondige verbouwing van het Centraal Museum zijn twee projectruimtes op de tweede verdieping van het museum bestemd voor tentoonstellingen van Utrechtse kunstenaars, vormgevers en mode-ontwerpers: de Nieuw Utrecht Kamers. Na onder andere Maarten Baas en Couzijn van Leeuwen is het nu de beurt aan Jan Banning.

Bron: deStadUtrecht.nl

Cookieinstellingen