Brexit raakt horeca in Utrecht

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De gevolgen van de Brexit laten zich met name voelen in de Utrechtse horeca. Ruim 10 procent van alle overnachtingen in hotels en hostels in Utrecht komen voor rekening van de Britten die ons land bezoeken hetzij voor zaken hetzij als toerist. Dit meldt het ING Economisch Bureau.

Britse reizigers spenderen jaarlijks 0,9 mld. euro in Nederland en behoren daarmee tot de top 3 van belangrijkste landen voor inkomend reisverkeer. Hierbij kan onderscheid worden gemaakt tussen Britten die om zakelijke reden dan wel als toerist naar Nederland komen. Britten zijn momenteel veruit de grootste groep buitenlandse zakenreizigers in ons land. Voor het groeiperspectief van het zakelijke reisverkeer is de onderlinge handel tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk een bepalende factor. In tegenstelling tot toeristen zullen zakelijke reizigers hun reisplannen of -budget naar verwachting minder laten beïnvloeden door de daling van de pond.

Horeca ondernemers die Britse gasten bedienen ondervinden vooral hinder van de lagere koers van het Britse pond. Door het zwakkere pond zullen zij minder uitgeven wanneer ze het Kanaal oversteken voor hun vakantie of vrijgezellenweekend. Nederlandse hotels, restaurants, cafés en winkels zijn hier de verliezer. Ook bestaat de mogelijkheid dat Britten zullen uitwijken naar andere vakantiebestemmingen.

Bron: ING/ProTravel

 

Cookieinstellingen