Social media-strategie #Dare to be grey naar Washington

Behn en Ramin van restaurant Pampalini in Wittevrouwenstraat
Behn en Ramin van restaurant Pampalini in Wittevrouwenstraat
Foto: Facebook

UTRECHT – De Utrechtse studenten achter de social media-campagne #DareToBeGrey gaan de aanpak en de resultaten van hun campagne in juni presenteren in Washington. Ze doen dat op uitnodiging van Facebook en het Amerikaanse Department of State. 

De Amerikanen hebben wereldwijd 45 universiteiten gevraagd een social media-strategie te ontwikkelen tegen extremisme en radicalisering. De zes beste universiteiten zijn uitgenodigd om naar Washington te komen, en daartoe behoren de Utrechtse studenten. #DareToBeGrey is het social mediaproject waarmee zij meededen aan de internationale wedstrijd Peer 2 Peer: Challenging Extremism. De Utrechters besloten met hun project letterlijk en figuurlijk stem te geven aan opvattingen en meningen die normaal gesproken de kranten en de televisie niet halen omdat ze genuanceerd zijn: ‘geen nieuws’ dus. Extreme opvattingen halen wél het nieuws, al is het maar omdat ze felle reacties uitlokken. De Utrechtse studenten denken dat dit mechanisme ongewild bijdraagt aan polarisering, radicalisering en uiteindelijk zelfs extremisme.

Grote aandacht

Dare to be grey bij top in Antalya
Campagne #Dare to be grey bij top in Antalya, Turkije

De aanpak van #DareToBeGrey heeft internationaal grote aandacht getrokken. Hun eerste succes was dat hun campagne direct doordrong tot de gevestigde media: het startschot van de campagne werd gegeven door presentator Eric Corton van De Nieuws BV, live op Radio 1. Afgelopen week hield een delegatie van de Utrechters al een presentatie tijdens de Global Summit van het internationale Strong Cities Network (SCN) in Antalya, Turkije. Dit netwerk van grote steden werd in september 2015 door de Verenigde Naties opgericht met als doel om radicaal extremisme in al haar verschijningsvormen tegen te gaan. Binnen de SCN verbinden lokale beleidsmakers vanuit de hele wereld hun kennis en expertise op het gebied van de aanpak van extremisme en radicalisering. De Utrechtse studenten waren er uitgenodigd door de Amerikaanse organisator van de wedstrijd en het in Londen gehuisveste Institute for Strategic Dialogue.

Bron: Universiteit Utrecht

 

Cookieinstellingen