Effectievere behandeling van reuma met Tocilizumab

Foto: Universiteit Utrecht

UTRECHT – De behandeling van patiënten met beginnende reumatoïde artritis is met biological tocilizumab effectiever dan de standaardbehandeling met methotrexaat. Bovendien kan bij meer patiënten – nadat de ziekte onder controle is gebracht met Tocilizumab – de behandeling weer worden afgebouwd en gestopt. Dit zijn de resultaten van een groot Nederlands onderzoek uitgevoerd in 21 Nederlandse ziekenhuizen onder leiding van het UMC Utrecht.

Het doel van de behandeling van reumatoïde artritis – een reumavorm met gewrichtsontstekingen – is om snel en blijvend onderdrukking van de ziekte te bereiken vóórdat onherstelbare gewrichtsschade ontstaat. De internationale standaardbehandeling is starten met methotrexaat, een synthetisch geneesmiddel dat de afweer onderdrukt. Voor ongeveer 50-70 procent van de patiënten is methotrexaat voldoende, maar de overige patiënten moeten ook met een biological (een eiwit met afweeronderdrukkende eigenschappen) behandeld worden om de ziekte volledig onder controle te krijgen. Tocilizumab is een biological die een belangrijke factor van gewrichtsontsteking onderdrukt.

Medisch voordeel

Reumatoïde artritis kon in dit onderzoek snel en langduring onder controle worden gebracht bij 85 procent van de patiënten die startten met tocilizumab en methotrexaat of alleen tocilizumab. Dit resultaat was beter dan dat van de standaardbehandeling met starten van methotrexaat alleen, waarbij maar 44 procent van de patiënten in remissie kwam. Er was geen verschil tussen de groepen met betrekking tot bijwerkingen van de behandeling. Het aantal patiënten dat, nadat de ziekte onder controle was gebracht, de medicatie kon afbouwen en stoppen was hoger na starten met tocilizumab gecombineerd met methotrexaat, of alleen met tocilizumab, in vergelijking met na starten met alleen methotrexaat (respectievelijk 59, 52 en 30 procent).

Financieel voordeel

Reumatoloog prof.dr. Hans Bijlsma van het UMC Utrecht concludeert: “In deze tijd waarin veel aandacht is voor de kosten van dure medicijnen, wordt steeds meer nadruk gelegd op doelmatig toepassing ervan. Onze studie speelt op deze ontwikkeling in door ook het afbouwen en stoppen van de relatief dure biological te onderzoeken. Vroegtijdige inzet of toevoeging van een biological aan de medicatie kan er voor zorgen dat we veel patiënten niet alleen ziektevrij, maar mogelijk op termijn ook medicatievrij kunnen krijgen, tegen acceptabele kosten.”

Naar schatting werden er in 2011 meer dan 5.000 nieuwe patiënten met reumatoïde artritis gediagnosticeerd en in dat jaar waren er 116.000 patienten met reumatoïde artritis bij de huisarts bekend. De gevolgen van deze ziekte zijn voor patiënten, maar ook de maatschappij, enorm. Elke verbetering van de behandeling van de ziekte heeft vérdragende, positieve gevolgen.

Bron: UMC Utrecht/Facebook

 

Cookieinstellingen