Wereldwijde fraude: FIOD slaat ook toe in Utrecht

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De FIOD heeft tijdens een grootscheepse actie gisteren en vandaag onder meer in Utrecht pallets met honderdduizenden gedrukte brieven in beslag genomen. De brieven spelen een rol bij een strafrechtelijk onderzoek naar bedrijven die in Nederland postbussen beheren en vermoedelijk worden gebruikt bij een wereldwijde fraude. Er is daarnaast beslag gelegd op circa een half miljoen euro contant geld, cheques, horloges, kunst, auto’s (waaronder een Porsche) en tegoeden op bankrekeningen. Dit meldt Blik op Nieuws. 

De FIOD doorzocht zes bedrijfspanden in Amsterdam, Heerlen, Utrecht, gemeente Wijk bij Duurstede en gemeente Hoorn (twee bedrijven). De zes bedrijven en de bestuurders worden verdacht van (betrokkenheid bij) oplichting en poging tot oplichting van honderdduizenden mensen over heel de wereld door middel van valse brieven. Het totale fraudebedrag loopt vermoedelijk in de vele miljoenen. Gelijktijdig met de actie van de FIOD heeft the Department of Justice (DoJ) in de Verenigde Staten namens honderdduizenden slachtoffers een civiele klacht ingediend tegen twee van de verdachte bedrijven en een bestuurder in Nederland.

Faciliterende rol

De hoofdverdachten van de oplichting zitten vermoedelijk niet in Nederland. De Nederlandse bedrijven en hun bestuurders zouden een faciliterende rol bij de fraude hebben. In de maand juni zal de FIOD alle binnenkomende post van de circa 300 postbussen in beslag nemen. De DoJ heeft de rechtbank aldaar ook om een maatregel gevraagd, zodat de U.S.Post alle post naar de betrokken Nederlandse Postbussen kan onderscheppen.

Bron: blikopnieuws.nl

Cookieinstellingen