Solargrafie van Udo Prinsen in stadhuis

Udo Prinsen
Udo Prinsen
Foto: Maarten Loonen, You Tube

UTRECHT – De Utrechtse beeldmaker en regisseur Udo Prinsen nam in 2015 als filmmaker deel aan de grootste Nederlandse poolexpeditie ooit. Met de techniek Solargrafie legde Prinsen met lange sluitertijden de baan van de zon vast op lichtgevoelig fotopapier. Deze techniek paste hij ook toe op Utrechtse daken. Resultaten te zien in expositie ‘Shapes of Time’ in het stadhuis.

Solargrafie
Solargrafie

Wetenschappers en kunstenaars onderzochten aan boord van het schip Ortelius de gevolgen van menselijk handelen in één van de meest afgelegen wildernissen: Spitsbergen en met name het eiland Edgeøya. Met de door hem ontwikkelde techniek Solargrafie legde Prinsen met lange sluitertijden de baan van de zon vast op lichtgevoelig fotopapier. “Nét voor de langste dag bevestigde ik op Spitsbergen meer dan honderd fotocassettes en liet ze een aantal maanden hangen. In het alom aanwezige zomerlicht vangen ze de verstreken tijd in één beeld en leggen zo de tijdloze sfeer van dit Arctisch gebied vast. Met dezelfde techniek onderzocht ik aan boord het schetsen met licht, resulterend in het project Shapes of Time.” In het stadhuis is een selectie te zien van deze foto’s, film- en geluidsopnamen uit het poolgebied.

Ook op Utrechtse daken en balkons installeerde Prinsen fotocassettes om de zonnebanen vast te leggen. De expositie toont foto’s gemaakt vanaf de daken van Utrechtse bewoners, Hoog Catharijne, Movisie, het stadskantoor en het stadhuis. Zo kun je zien dat de zon, op haar hoogste punt boven Spitsbergen, lager staat dan op de beelden van Utrecht.

Ten slotte onderzocht Prinsen of zonnebanen een soundscape of zelfs muziek kunnen voortbrengen. Het idee dat zonnebanen kunnen worden gezien als de groeven van een langspeelplaat, legde hij voor aan kunstenaar en ontwerper Temo Gonzalez Moreno. Deze werkte één beeld uit de serie Shapes of Time uit tot een ‘solar soundscape’.

De tentoonstelling is gratis toegankelijk en gedurende de openingstijden van het stadhuis (Korte Minrebroederstraat 2 in Utrecht) te zien van dinsdag 31 mei tot en met donderdag 30 juni 2016.

Bron: Gemeente Utrecht

Cookieinstellingen