AD Misdaadmeter: Utrecht uit top 10 onveiligste gemeenten

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Utrecht staat niet langer in de top 10 van onveiligste gemeenten van het land. Wel waren er vorig jaar, tegen de landelijke trend in, meer overvallen: 27 keer, tegen 17 keer een jaar eerder. En vonden in de Domstad de meeste autokraken (5.757 keer) plaats. Dit meldt het AD.

Op de ranglijst van onveilige gemeentes staat Amsterdam weer bovenaan en Maastricht staat op 2. Utrecht eindigt op plek 14 in de AD Misdaadmeter, door forse dalingen in het aantal woninginbraken (-21 procent), autodiefstallen (-20 procent) en mishandelingen (-9 procent). De AD Misdaadmeer bekijkt per gemeente het aantal aangiftes van tien vormen van veelvoorkomende criminaliteit en weegt deze naar impact en inwoneraantal.

Daling
Gemiddeld genomen kende Nederland opnieuw een daling van de ‘klassieke’ criminaliteit, zoals inbraken, overvallen en mishandelingen. Vorig jaar waren er 15 procent minder straatroven, 11 procent minder aangiftes van zakkenrollen en 9 procent minder woninginbraken.

In de regio Utrecht springen Culemborg en Nieuwegein er negatief uit. Daar steeg het aantal woninginbraken tegen de trend in. In Culemborg was de stijging ruim zeven procent, in Nieuwegein iets meer dan 8 procent. Culemborg staat in verhouding ook redelijk hoog op de landelijke ranglijst met een 25e plaats, terwijl het vorig jaar nog 40e stond. Nieuwegein stijgt van plaats 59 naar de 43e plaats.
Zeist en Houten doen het relatief goed met een lichte daling van de criminaliteit. Lopik scoort opnieuw het beste in de regio met een 374e plaats in de ranglijst van 385 gemeentes.

Bron: ad.nl

 

Cookieinstellingen