TNO-rapport doet milieuzonediscussie herleven

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – VVD en CDA, tegenstanders van de Utrechtse milieuzone, zien in het donderdag gepresenteerde evaluatierapport van TNO reden de zone zo snel mogelijk af te schaffen. Dit meldt AD.nl.

Volgens hen toont het rapport aan dat de zone niet of nauwelijks bijdraagt aan een betere luchtkwaliteit in de stad. CDA-fractievoorzitter Sander van Waveren: “Voor ons is de conclusie helder: direct stoppen met de milieuzone. De effectiviteit is zo beperkt, dat die nauwelijks aantoonbaar is. In combinatie met de hinder die de zone oplevert, betekent dit dat we er zo gauw mogelijk mee moeten stoppen.”

AndrĂ© van Schie noemt het evaluatierapport tweeslachtig, omdat het enerzijds wel effecten laat zien, maar ook zegt dat die niet meetbaar zijn. “Luchtkwaliteitsonderzoeken zijn geen exacte wetenschap. Er zitten zoveel onzekerheden in. Alleen als je alle auto’s uit de stad weert, weet je zeker dat het effect heeft. Voor ons is de vraag of het proportioneel is. Dat is niet het geval als het effect marginaal is ten opzichte van een hoop bestuurlijke poeha, slechte bereikbaarheid en een reeks boetes voor automobilisten.”

Aan de andere kant van het politieke spectrum is Groen Links juist enthousiast over het TNO-rapport. De partij ziet er een aanmoediging in voor uitbreiding van de milieuzone. Raadslid Thijs Weistra: “Door de milieuzone zijn lucht en wagenpark schoner geworden. GroenLinks wil de zone op korte termijn tot verboden gebied verklaren voor niet-elektrische scooters. De lucht is nog niet schoon genoeg.”

Bron: AD

 

 

Cookieinstellingen