Utrecht geeft meer uren voor hulp bij huishouden

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT  – Vanaf oktober 2016 krijgen de circa 5.000 Wmo-klanten 104 uur in plaats van 78 uur per jaar, dat is twee uur per week of vier uur per veertien dagen. Zij ontvangen hierover deze week een brief.

Wethouder Kees Diepeveen: “Het aantal uren voor de basisvoorziening hebben wij vorig jaar scherp berekend. Met deze extra uren geven we meer ruimte aan de klant, aan de professional en aan goed opdrachtgeverschap. De uitgangspunten van ons beleid voor hulp bij het huishouden blijft ongewijzigd: wij houden vast aan onze norm voor schoon met de basisvoorziening ‘schoon huis’ en er blijft maatwerk voor wie extra nodig heeft.”

Monitoring

De gemeente Utrecht motiveert haar beleidswijziging op basis van de resultaten van de monitoring van onder meer klanten, hun vertegenwoordigers, professionals en zorgaanbieders vanaf maart van dit jaar. Diepeveen: “Zo is aangegeven dat de ruimte voor de klant om eigen keuzes te maken, beperkt is. En de werkdruk voor de professional is hoog, wat de mogelijkheid voor sociaal contact tussen hulp en klant beperkt. We krijgen ook signalen dat sommige aanbieders hun medewerkers minimaal twee uur aaneengesloten moeten inroosteren. Deze signalen nemen wij serieus en daarom geven we meer ruimte aan de klant, aan de professional en aan goed opdrachtgeverschap.”

Bron: Gemeente Utrecht

 

Cookieinstellingen