Katholieke kerk Utrecht luidt de noodklok

Foto: Willem Mes, Toerisme Utrecht

UTRECHT – De katholieke kerk in de stad Utrecht denkt momenteel na over de eigen toekomst. De synode organiseert daarom dit weekend een speciale website om iedereen binnen en buiten de parochies uit te nodigen mee te denken en ideeën aan te dragen.

Aanleiding hiervoor zijn de zorgen van de kerk. Leegloop, steeds minder mensen die hun weg vinden naar de kerk, vergrijzing, de hoge onderhoudskosten en sluiting van de kerkgebouwen en structurele tekorten bij de parochies.

Tijd voor actie

Ramon Goosen en pastoor Huiting, beiden lid van de stadssynode vinden dat het tijd is voor actie. Zij willen vooral de social media gaan gebruiken om de site bekendheid te gaan geven. “We hopen dat zoveel mogelijk mensen de vragenlijst over de kerk op de website gaan invullen”, aldus Goosen. Volgens hen moet de parochie naar een nieuwe fase waarin mensen op verschillende manieren met geloof in aanraking komen. Ze hopen dan ook dat inwoners uit de stad de moeite nemen om naar de website te surfen om daar de vragenlijst in te vullen. “Zowel orthodoxe kerkleden als mensen die niet meer zoveel met de kerk hebben. Dan krijgen we een volledig beeld van hoe het staat met de kerk”, zegt Huitink.
De uitkomsten van de vragenlijst worden na de zomer met de parochies besproken. De initiatiefnemers hebben in ieder geval vertrouwen in een goede respons. “We zullen echt luisteren naar de gelovigen en wat de stad van ons wil.”

Bron: RTV Utrecht

Cookieinstellingen