Waardering studenten voor HU licht gestegen

Foto: Hogeschool Utrecht

UTRECHT – Er is een lichte stijging in de waardering van studenten voor Hogeschool Utrecht (HU). Dat blijkt uit de resultaten van de Nationale Studenten Enquête (NSE) 2016. Dit maakt de Hogeschool Utrecht bekend op de site. 

Hiermee wordt de stijgende lijn van de HU in de NSE vanaf 2013 doorgezet. De HU is weer wat dichter bij de landelijke gemiddelden gekomen. Het thema ‘Stage Ervaring’ wordt het hoogst gewaardeerd.

Studenten bespreken de uitkomsten van de NSE
In de NSE wordt het oordeel van studenten over zestien verschillende thema’s gevraagd. Studenten geven een antwoord op een schaal van 1 (zeer ontevreden) tot 5 (zeer tevreden). De waardering van HU-studenten is in 2016 wederom licht gestegen. Met name op de thema’s Stage & Opleiding en Toetsing & Beoordeling is er een duidelijke verbetering zichtbaar. Sterke dalingen in de scores zijn er niet. De respons is met 36,4% in 2016 lager dan vorig jaar (38,2%) en ook lager dan het landelijk gemiddelde van 42,8%.

‘Stage Ervaring’ goed gewaardeerd
Waar het landelijk gemiddelde op sommige thema’s licht daalde (Inhoud, Studierooster, Studielast, Groepsgrootte), steeg het gemiddelde van de HU op deze thema’s. Het landelijk gemiddelde ligt echter voor bijna alle thema’s hoger dan het HU-gemiddelde. De HU scoort alleen iets beter op het thema Stage Ervaring; 3,94 tegenover 3,91 landelijk. Dit thema wordt dan ook over alle faculteiten het hoogst gewaardeerd.

Verschillen binnen de HU
Tussen de faculteiten van de HU zijn er verschillen waarneembaar. De Faculteit Gezondheidszorg (FG) is het meest gestegen van alle faculteiten en heeft daarmee de hoogste gemiddelde score in 2016: 3,62. Met vlak daarachter de Faculteit Natuur & Techniek (FNT): 3,58. Bij de Faculteit Communicatie & Journalistiek (FCJ) en FG is er een relatief grote stijging op de thema’s Studiefaciliteiten en Stage en Opleiding. Studenten van de Faculteit Economie & Management (FEM) en Faculteit Maatschappij & Recht (FMR) zijn op het gebied van Studiefaciliteiten juist minder tevreden dan in 2015. De studenten die een deeltijd of duale opleiding volgen, zijn over het algemeen positiever dan de voltijdstudenten.

Meeste studenten raden opleiding aan
In de NSE zit ook een ‘ultimate question’: Zou je jouw opleiding aanraden aan vrienden, familie of collega’s? Voor alle faculteiten geldt dat de score op deze vraag boven de 3,75 ligt. Voor de FG ligt het gemiddelde op deze vraag zelfs op 4,17 en dat betekent dat de meeste studenten hun opleiding aan zullen raden aan vrienden, familie en collega’s.

Wat te doen met de resultaten?
De HU en de verschillende faculteiten nemen de resultaten van de NSE 2016 onder de loep en ontwikkelen op basis hiervan verschillende actiepunten. Dat gebeurt samen met studenten, docenten en het management. Op alle faculteiten worden daarom de komende tijd dialogen georganiseerd om de resultaten te bespreken, te duiden en verbeteracties formuleren.

Cookieinstellingen