Luchtkwaliteit in Utrecht het hoogst van alle grote steden

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Nederland moest in 2015 voor het eerst voldoen aan de Europese norm voor stikstofdioxide (NO2), maar haalt deze normen nog niet. Dat staat in een rapport van Milieudefensie.

Het rapport is gebaseerd op eigen metingen in 2015 en op metingen van omwonenden van drukke wegen. Er is een jaar lang op bijna zestig plekken gemeten. Op zeker elf plekken werd de NO2-norm overschreden.

Utrecht is uitzondering

Alleen in Utrecht bleef de concentratie stikstofdioxide op alle meetpunten onder de norm. In het rapport staat te lezen dat Utrecht het relatief goed doet ten opzichte van de andere grote steden. “Dit is hoogstwaarschijnlijk het gevolg van een relatief voortvarend luchtkwaliteitsbeleid van de gemeente.” De milieuzone voor de meest vervuilende personenauto’s en bestelbusjes wordt daarbij genoemd en ook en het feit dat deze eerder al gold voor vervuilende vrachtwagens. Utrecht zou een voortrekkersrol hebben op het gebied van luchtkwaliteit. Toch moet er nog veel worden verbeterd volgens het rapport. Zo is de Amsterdamsestraatweg een ‘notoir’ knelpunt en moet verder worden gewerkt aan een autoluwe of autovrije (binnen)stad.

Bron: NU.nl/Volkskrant.nl

Cookieinstellingen