Wijzigingen in huisvestingsverordening regio Utrecht

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De regionale huisvestingsverordening wordt op een paar punten gewijzigd. Er zijn nieuwe afspraken met de regio (U-16) gemaakt over woonruimteverdeling, waaronder het passend toewijzen van woningen. Ook zijn de Utrechtse regels voor kadastraal splitsen en omzetten vereenvoudigd.

Woningzoekenden in de zestien gemeenten van de regio Utrecht maken bij sociale woonruimte gebruik van hetzelfde woonruimteverdeelsysteem. De regels hiervoor staan in de huisvestingsverordening. Op 1 juli vorig jaar is in iedere gemeente een huisvestingsverordening vastgesteld met eenduidige regionale regels. Binnen de regio is nu afgesproken om de huisvestingsverordening op een beperkt aantal punten aan te passen. Daarbij gaat het alleen om aanpassingen die nodig zijn om de regels beter te laten aansluiten bij de bestaande praktijk en bij landelijke wetgeving.

Toewijzing corporaties en suggesties bewoners

De regels worden aangepast om een verplichting uit de Woningwet, het zogenaamde ‘passend toewijzen’ door corporaties mogelijk te maken. Woningcorporaties zijn verplicht om huishoudens met een laag inkomen ook daadwerkelijk in de meest betaalbare huurwoningen te huisvesten. Daarnaast zijn er nog wat aanpassingen gedaan, onder andere naar aanleiding van suggesties van bewoners. Zo wordt het bijvoorbeeld voor woningzoekenden met een functiebeperking makkelijker om binnen een portiek door te schuiven naar een passende woning. Iemand die slecht ter been is en in een bovenwoning woont, kan eenvoudiger doorschuiven naar een woning op de begane grond.

Lokale aanpassing kadastraal splitsen en samenvoegen

Tegelijkertijd worden de regels voor kadastraal splitsen en voor het samenvoegen van wonen aangepast. Voor kadastraal splitsen wordt de oude bepaling, dat alleen woningen van 25 jaar en ouder vergunningplichtig zijn, weer in de verordening opgenomen. Daarnaast hoeft voor een kadastrale splitsingsvergunning of een samenvoegingsvergunning niet meer voldaan te worden aan de leefbaarheidstoets. In de praktijk blijkt namelijk dat kadastraal splitsen en samenvoegen van woningen geen effect heeft op de leefbaarheid in de buurt. Er komen geen woningen of bewoners bij, de woningen worden niet op een andere manier gebruikt en bij kadastraal splitsen verandert er ook fysiek niets aan het gebouw. De leefbaarheid in de wijk wordt hierdoor dus niet onder druk gezet. De leefbaarheidstoets blijft wel nodig in andere situaties waarop de huisvestingverordening van toepassing is, zoals bouwkundige woningsplitsing, omzetten en woningvorming.

Bron: Gemeente Utrecht

Cookieinstellingen